Vir: Pixabay

Starši nekaterih otrok, ki obiskujejo osnovno šolo Janka Padežnika v Mariboru, so ogorčeni zaradi poteze ravnateljice Sonje Filipič, ki je četrti razred preselila v kletno učilnico.

Razred kar v kleti

Novo šolsko leto je prineslo nezadovoljstvo med nekaterimi starši otrok četrtih razredov, saj je ravnateljica osnovne šole učilnico četrtega razreda preselila v kletne prostore.

Trenutno triindvajset učencev enega izmed četrtih razredov preživlja šolske ure v učilnici v kleti, kjer pa so sicer tudi šolska kuhinja in dve manjši jedilnici.

Starše šestih otrok omenjenega četrtega razreda skrbi pomanjkanje naravne svetlobe. Kot opozarjajo, ima dolgotrajna umetna svetloba industrijskih fluorescentnih sijalk brez rasterja, po njihovem mnenju slab vpliv na vid otrok in njihovo psihično počutje. Zaradi lokacije v kleti pa jih skrbi tudi vlaga. Otroci v učilnici nimajo umivalnika, vodo si morajo točiti v jedilnici. Prav tako ni omar za hranjenje šolskih potrebščin in garderobnih omar.

Otroci naj bi v kletni učilnici preživeli od tri do štiri ure na dan, odvisno od urnika. Ravnateljica dodaja, da so starši predlagali in kasneje tudi zavrnili možnost menjave z učilnico za predmetni pouk, saj bi se tako četrtošolci preselili v šolsko stavbo, kjer poteka pouk od petega do devetega razreda.

Sama ravnateljica pa ne privoli v menjavo te učilnice in zbornice, ker – kot pravi – je zbornica praviloma vedno polna in ima tam svoje mesto vseh 55 strokovnih delavcev, tudi tistih, ki nimajo svoje učilnice, in tako je za dobro polovico učiteljev stol v zbornici edino delovno mesto. Zbornica je tudi prostor, kjer potekajo vsi timski sestanki, in je povezana v šolsko mrežo v okviru poslovnih prostorov šole.

Kaj pa na to pravi minister Pikalo? On se verjetno bolj ukvarja s financiranjem javnih in zasebnih šol?

VIR: MARIBOR.INFO

MG