Ugibanja o zaključku dvigovanja obrestnih mer se nadaljujejo

Pretekli teden je na borzah minil predvsem v pričakovanju objav o indeksu cen življenjskih potrebščin. Makroekonomski podatki s Kitajske nakazujejo šibko domače povpraševanje.

vir: Bloomberg

Pretekli ponedeljek se je na ameriških borzah začel umirjeno, saj so bili vsi udeleženci kapitalskih trgov v pričakovanju novic o aprilski inflaciji. Podatek o inflaciji je pozitivno vplival na tečaje delniških indeksov, saj je letna inflacija v ZDA aprila znašala 4,9 %, mesečna pa 0,4 %. To je bilo za delniške trge vzpodbudno, saj se inflacija še naprej znižuje in v primeru nadaljevanja trenda bi lahko bili priča zaključku dvigovanja obrestnih mer. Dan po objavi podatkov o stopnji inflacije je sledila informacija o rasti cen proizvajalcev (PPI) v aprilu, ki je bila z letno rastjo v višini 2,3 % prav tako pod pričakovanji analitikov. Medtem ko so v preteklosti zamude pri pošiljanju, pomanjkanje izdelkov in drugi logistični glavoboli močno zviševali cene različnih vrst blaga, danes postopno izboljšanje teh dejavnikov znižuje letne stopnje rasti cen. V sredo je trge zaznamovala objava rezultatov podjetja Walt Disney in skoraj 9 % upad cene delnice. Rezultati podjejta sicer nakazujejo, da so težave z virusom covida-19 zgodovina, saj so prihodki s strani parkov višji za 23 % v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2022. Razočaral pa je padec števila naročnikov vsebin Disney+, Hulu in ESPN+ z 231,3 milijona na 205,5 milijona in vlagatelji se sprašujejo, kakšno prihodnjo rast tega strateškega segmenta lahko pričakujejo. Proti koncu tedna je bila v ZDA osrednja tema pogovor med politiki o dovoljeni najvišji meji dolga. V središču pogovora je pakt o omejitvi domače porabe. Republikanci namreč zahtevajo globoke reze v številne vladne programe, medtem ko Bela hiša želi milejše omejitve.

Na evropskih tleh ECB vidi inflacijo v obdobju naslednjih treh let pri 2,9 %, kar je višje od prej napovedovanih 2,4 %. Christine Lagarde je prejšnji teden sicer umirila retoriko glede dvigovanja obrestnih mer in vlagatelji trenutno pričakujejo, da bi lahko videli še dva dviga obrestnih mer za 25 bazičnih točk. Indeks letne rasti cen življenjskih potrebščin se je aprila v Nemčiji znižala na 7,2 % z marčevskih 7,4 %. Padec stopnje inflacije je predvsem posledica znižanja letne rasti cen hrane z 22,3 % v marcu na 17,2 % v aprilu. Zaskrbljujoča pa ostaja jedrna inflacija, ki ne vključuje cen hrane in energentov in je aprila na letni ravni ostala pri visokih 5,8 %.

V Aziji je vlagatelje presenetila novica o 8 % padcu uvoza na Kitajsko v aprilu, ki kaže na šibko domače povpraševanje. Odprava covidnih omejitev je sicer pozitivno vplivala na izvoz, ki se je v zadnjem letu povečal za 8,5 %. Previdnost kitajskih potrošnikov nakazuje tudi indeks življenjskih potrebščin, ki se je aprila medletno povečal samo za 0,1 %, kar je najmanj od začetka leta 2021. Na mesečni ravni pa so se cene celo znižale za 0,1 odstotka, upadle pa so tudi cene pri proizvajalcih. Mesečni upad cen sicer na drugi strani ponuja pogoje za morebitne dodatne državne spodbude v primeru, da se bo okrevanje drugega največjega gospodarstva dodatno upočasnilo. V četrtek pa je sicer nekoliko drugačno sliko pokazal kitajski velikan JD, ki je navdušil s svojimi rezultati. Podjetje, ki potrošnikom ponuja spletne maloprodajne storitve prek mobilnih aplikacij in spletne platforme JD.com, je namreč povečalo prihodke za 1,4 % v primerjavi z lanskim letom, izboljšala pa se je tudi dobičkonosnost poslovanja in tečaj delnice je pridobil dobrih 7 %. Xu Lei-a bo iz osebnih razlogov po samo dobrem letu na vrhu podjetja zamenjala zdajšnja finančna direktorica podjetja Xu Sandy.

Ven Florjančič, finančni analitik pri NLB Skladi

Naročnik promocijskega članka je NLB Skladi d.o.o.

VREME

Maribor
delno oblačno
42%
2.1km/h
40%
28°C
29°
27°
28°
Tue
19°
Wed
14°
Thu
16°
Fri
18°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.