UKOM poslal STA novo pogodbo. Veselinoviču spet ni všeč?

veselinović STA novic
STA, slika: twitter

Urad vlade za komuniciranje (UKOM) je na STA poslal končno verzijo pogodbe o izvajanju javne službe, so zapisali v sporočilu za javnost. 

UKOM poslal STA novo pogodbo

Vrednost celotne pogodbe je ocenjena na 2.028.000,00 evrov, UKOM pa je upošteval stroške, ki jih je za izvajanje posameznih storitev javne službe na UKOM posredoval direktor STA Bojan Veselinović. Med pogajanji je UKOM sicer direktorja STA opomnil na očitna neskladja pri izračunu stroškov, ki jih je poslal direktor Veselinović. Tako je Veselinović prvotno ocenil, da je strošek, ki nastane pri izdelavi in objavi celotne novice, enak strošku, ki nastane pri izdelavi in objavi povzetka novice.

UKOM tekom pogajanj ni mogel pristati na zahteve direktorja Veselinovića, da bi se kršilo Zakon o STA, kjer je jasno navedeno, da so vsebine iz naslova javne službe brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Želja direktorja Veselinovića je namreč bila, da bi te vsebine še enkrat prodajal na medijskem trgu, s čimer pa bi seveda omogočil različno dostopnost do vsebin tistim, ki zanje plačujejo, in tistim, ki zanje ne plačujejo.

Direktor Veselinović je na spletni strani sicer uvedel rubriko javni servis, kar UKOM pozdravlja. Hkrati pa se zdi nesprejemljivo, da pod vsako objavljeno novico iz naslova javne službe sporoča, da se je pred sklenitvijo tržne pogodbe ne sme uporabljati. Vsebin iz naslova javne službe namreč ni mogoče tržiti, saj tega zakon ne dovoljuje. Izjema pa je trženje arhivskega gradiva, kar je po zakonu dovoljeno, posledično pa urejeno tudi v pogodbi. UKOM pričakuje, da se bo pogodba, ki zagotavlja urejeno in transparentno financiranje Slovenske tiskovne agencije, hkrati pa onemogoča zlorabe in izigravanje zakonskih določil, nemudoma podpisala.

A očitno sprenevedanju Veselinoviča še ni, ne konca ne kraja? Potuho pa mu dajejo ostali levi mediji in leva politična sfera.

P.M.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.