KORONAVIRUS, okuženost
slika: Demokracija

Kot smo poročali že včeraj, se je na pozni nočni seji sestala vlada Republike Slovenije. Seznanila se je s poročilom Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije v zvezi z nadzorom SARS-CoV-2 in s poročilom o ukrepih Policije za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2.

Ukrepi podaljšani za teden dni

Kot je tvitnil predsednik vlade, bodo ukrepi, katere je vlada sprejela prejšnji teden podaljšani za teden dni.Ukrepi, ki jih je vlada sprejela prejšnji teden, med drugim vključujejo:
– prepoved prehajanja občinskih meja (13 izjem lahko preberete na spodaj v okvirčku),
– zaprtje vrtcev, razen za nujne izjeme,
– zaprtje gostinskih obratov, z izjemo dostave in prevzema hrane, hotelov (z izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe), trgovskih centrov (z izjemo živilskih trgovin, trgovin z gradbenim materialom, hrano za živali in kmetijskimi potrebščinami),
– prepoved vseh prireditev, maš z verniki, porok …,
– omejeno gibanje ljudi med 21. in 6. uro zjutraj,
– prepoved zbiranja nad šest ljudi,
– nošenje maske na javnih krajih, razen na zelenih površinah, če je zagotovljena razdalja najmanj tri metre.

Kar 7882 predlogov zaradi kršenja odlokov

Vlada je bila seznanjena s Poročilom o ukrepih Policije za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2. Od 20. 3. 2020 do 26. 10. 2020 je Policija prejela 3027 prijav o kršitvah vseh odlokov, pristojnemu prekrškovnemu organu – Zdravstvenemu inšpektoratu pa je skupno podala 7882 predlogov zaradi kršenja odlokov, obravnava pa tudi tri kazniva dejanja po 177. členu kazenskega zakonika (KZ-1). Iz stolpcev 4 in 5 so razvidne kršitve iz stvarne pristojnosti Policije po določilih Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (PKP5), za katere je bila izrečena globa (plačilni nalog, hitri postopek). V času od 1. 5. 2020 do 24. 10. 2020, ko se je končalo posredovanje zahtevkov za izdajo karantenskih odločb Ministrstvu za zdravje, so skupaj posredovali in vročili 56.211 odločb o karanteni. V času od 24. 10. 2020 do 26. 10. 2020 pa so izdali skupaj 765 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.

MG