Umrl je Anton Cizel, ki je spregovoril o partizanih – ubijalcih

Anton Cizel, (zajem slike)

Včeraj je umrl 99-letni nekdanji partizan in tudi predsednik borčevske organizacije v Brežicah Anton Cizel.

Umrl je Anton Cizel, pričevalec o partizanskih pobojih

Zakaj je Anton Cizel toliko pomemben? Ker je tako rekoč nekaj mesecev pred smrtjo v intervjuju za javno TV spregovoril o poteku pobijanja ujetnikov po drugi svetovni vojni in pokazal težo travme, ki jo je nosil. Povedal je, da še vedno sliši jok in vpitje žrtev. Na multimedijskem portalu RTVS so to zadnje pričevanje partizana o prikrivanih zločinih voditeljev Zveze komunistov in prejšnje države.

Da je nekdanji partizan, 99-letni Anton Cizel umrl je zapisal na twitterju tudi Jože Možina: “Žalostna vest -poslovil se je veliki Pričevalec povojnih pomorov partizan Cizel, poslovil se je mirno, spravljen z Bogom in ljudmi potem ko je izpovedal resnico. Hvaležni za njegovo iskrenost in pogum bomo neprecenljivo pričevanje ponovili v novembru na TVS1.

“Nikogar od žrtev ni nihče nič zaslišal, nič vprašal. Šus, pobili so jih. To je strašno boleče.” Cizel je ujetnike spremljal na morišče v Hudo jamo, trikrat pa s Teharij v Mostec pri Brežicah. “Trikrat sem jih vodil kot vodnik, kot stražar. Na vsaki strani kolone so bili protitankovski jarki in tam so jih streljali … Ženske so jokale, bile so mlade, doma so imele otroke.” Žrtve so bile slovenske narodnosti: “Bili so domačini, Slovenci.  Je dejal Anton Cizrl v oddaji PRIČEVAlci.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ!

P.M.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.