Umrla je britanska kraljica Elizabeta II. (1926-2022)

Elizabeth Alexandra Mary: 1926-2022. Foto: Reuters
Elizabeth Alexandra Mary: 1926-2022. Foto: Reuters
Iz Buckinghamske palače so sporočili, da je umrla britanska kraljica Elizabeta II. Stara je bila 96 let, v zadnjih trenutkih pa je bilo ob njej v dvorcu Balmoral na Škotskem več članov kraljeve družine. Bila je britanska monarhinja z najdaljšim stažem.

“Kraljica je popoldne mirno preminila na Balmoralu. Kralj in kraljica bosta to noč ostala na Balmoralu, jutri se bosta vrnila v London,” so zvečer sporočili iz Buchinghamske palače.

73-letni princ Charles, prvorojeni sin kraljice Elizabete, je zdaj novi britanski kralj. Uradno ga bodo za kralja razglasili v palači St. James v Londonu, takoj ko bo to mogoče.

96-letna kraljica, ena najprepoznavnejših monarhov na svetu, se je že slabo leto spoprijemala z zdravstvenimi težavami, zadnje mesece pa je imela “občasne težave z mobilnostjo”, kot so njeno zdravstveno stanje označili v palači.

Na prestolu je sedela kar 70 let in 214 dni

Elizabeta II. je umrla na gradu Balmoral na Škotskem, kjer je pred dnevi sprejela odhajajočega premierja Borisa Johnsona in novo ministrsko predsednico Liz Truss. V sredo se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo ravno med sestankom njenega ožjega sveta, na katerem je sodelovala virtualno.

Kmalu zatem so h kraljici v dvorec Balmoral na Škotskem odhiteli člani kraljeve družine, njeni sinovi, hčer, vnuki in sorodniki ter druge javne osebnosti.

Med prvimi je prispel prestolonaslednik princ Charles, kmalu za njim še njeni preostali otroci – princesa Anne, princ Andrew in princ Edward, pa tudi kraljičin vnuk in Charlesov najstarejši sin, princ William. Na poti na Škotsko je tudi princ Harry.

V urah napetega čakanja na novice so se pred dvorcem Balmoral in Buckinghamsko palačo v Londonu zbrale množice ljudi, ki so izražali skrbi za kraljičino zdravje in upanje, da bo vendarle preživela, ob vhoda obeh poslopij pa so polagali šopke cvetja.

Poklone, skrbi in želje po kraljičinem okrevanju so, na žalost zaman, izrazili tudi številni svetovni voditelji.

Vse redkejša pojavljanja v javnosti
Britanska kraljica se je v zadnjem letu redkeje pojavljala na javnih dogodkih, nadomeščali so jo drugi člani kraljeve družine. Junija se v glavnem ni udeležila dogodkov, ki so jih pripravili ob platinastem jubileju njenega vladanja, se je pa čez poletje večkrat pojavila na dogodkih na Škotskem, kjer je od julija.

Med epidemijo covida-19 je večino časa preživela v izolaciji skupaj s soprogom, princem Philipom, ki je v stotem letu starosti umrl lani spomladi.

Oktobra lani je nenapovedano preživela noč v bolnišnici v Londonu, zdravniki pa so ji svetovali več počitka. Februarja je preživela covid, ki jo je, kot je povedala kasneje, precej izčrpal.

Vir: RTV SLO

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
rahel dež
92%
1.5km/h
98%
13°C
14°
13°
13°
Sun
12°
Mon
11°
Tue
9°
Wed
10°
Thu

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA