Ursulo von der Leyen in Věro Jourovo opozorili na politične pritiske vlade na RTV

TV, RTV SLO televiziji
slika: twitter

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen in podpredsednico Věro Jourovo s posebnim pismom opozoril na pritiske nove slovenske vlade na RTV Slovenija.

Nekoč je bila glede političnega vpliva na RTV zelo glasna mariborska poslanka Lidija Divjak Mirnik iz propadle, oziroma prodane LMŠ, danes je ta ista nekdanja poslanka tiho, kot so tiho ostali levičarski priskledniki te vlade.  


 Generalni direktor RTVS, tako evropsko komisijo prosi za podporo in pomoč pri urejanju položaja, ko si vlada mimo pravil pravne države in načel delitve oblasti poskuša politično podrediti javno RTV Slovenija. Kaj je Andrej Grah Whatmough  zapisal v pismu.

Zapisal je, da je vodstvo RTV Slovenija že od prvega dne nastopa 15. Vlade Republike Slovenije deležno jasnih političnih pritiskov, ki jih vladajoči brez zadržkov izražajo v svojih izjavah. Opozoril je, da je ministrica za kulturo Asta Vrečko lani oktobra za Slovensko tiskovno agencijo izjavila: »Trenutno dogajanje na RTV Slovenija je preseglo vse meje zdravega razuma in vodstvo je treba zamenjati, predsednik vlade dr. Robert Golob je že lani septembra jasno povedal, da iščejo luknje v zakonu za čim prejšnjo menjavo vodilnih na javnem zavodu.

Grah Whatmough  je še zapisal, da so pritiski na avtonomen zavod RTV Slovenija v pravni državi nedopustni, ter da je zaskrbljen tudi zaradi javnega blatenja in političnega pritiska vladajočih na najvišji organ sodne veje oblasti, tj. Ustavno sodišče. Kot je zapisal generalni direktor RTV pritiske z določenimi svojimi izjavami večkrat izvaja kar sam predsednik vlade. Prav tako se čuti pritisk poslanke Gibanja Svobode Mojce Šetinc Pašek, kjer pravi, da bo treba začeti postopke za razreševanja ljudi, ki sicer opravljajo po zadržanju delov zakona o RTV zgolj tekoče posle in jim je s tem Ustavno sodišče podaljšalo v nedogled njihov mandat.

[color-box color=”yellow”]Andrej Grah Whatmough:Delitev na tri enakovredne veje oblasti je ključna za pravno delovanje države. Naivno bi bilo sicer pričakovati, da veje delujejo povsem neodvisno druga od druge, vendar tako očitni poskusi vplivanja in pritiska zbujajo resno skrb, da se slovenski družba in država razvijata v nedemokratično smer.”[/color-box]

Na koncu je Andrej Grah Whatmough, predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen in podpredsednico Věro Jourovoza zaprosil za srečanje.

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
50%
1.5km/h
75%
24°C
25°
23°
21°
Mon
14°
Tue
13°
Wed
13°
Thu
14°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.