V Dolini pri Trstu za vedno utihnili cerkveni zvonovi

V Dolini pri Trstu za vedno utihnili cerkveni zvonovi
Župnija, Dolina pri Trstu

Zvonovi cerkve sv. Urha v Dolini pri Trstu so utihnili. Neverjetno, po pritožbi šestih vaščanov so jih v torek zasegli pripadniki organov pregona.

Utihnili so zvonovi cerkve v Dolini pri Trstu

Neverjetno a resnično. Slovenski cerkvi v Dolini pri Trstu, so organi pregona zasegli  po pritožbi šestih vaščanov (tako domačinov kot priseljencev), ki naj bi jih zvonjenje motilo pri počitku oz. delu, pojasnjuje župnijski upravitelj Klemen Zalar. Veliko vaščanov, ki se je podpisalo pod peticijo, naj bi kasneje svoje dejanje obžalovalo in se je v župnijskem uradu zanimalo, kako podpis preklicati. Zalar je v daljšem zapisu dogodek med drugim označil kot udarec, ki ga župnija ni doživela niti med fašizmom, in je prekinil tisočletno slovensko tradicijo. piše portal Nova24TV.

Veliko župljanov se je že pred meseci z veliko zaskrbljenostjo zglasilo v župnijskem uradu in se opravičevalo, češ da niso vedeli, kaj so podpisali,« je zapisal duhovnik. Marsikdo se je prišel pozanimati, kako bi lahko svoj podpis preklical. Osem izmed podpisnikov je že pokojnih in »njihovi sorodniki so v imenu pokojnikov izrecno prosili za zvonjenje na njihovem pogrebu, rekoč, da niso vedeli, kaj so podpisali,« še piše v tiskovnem sporočilu dolinske župnije, ki je stala več kot tisoč let.

Tržaški škof Giampaolo Crepaldi je v sporočilu za javnost posvaril, da se v vasi širi sovražno in nestrpno vzdušje tako do članov kot dobrin katoliške skupnosti, ki se ne počuti dovolj zaščiteno, pristojne pa pozval, naj zasledujejo resnico in pravico v smeri novega začetka v znamenju prijateljstva, je poročal Primorski dnevnik.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

IZJAVA TEDNA

Ko govedo stopi v palačo, ne postane kralj, ampak palača postane štala. [Turški pregovor]

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.