V državnem zboru se je začela diktatura predsednice parlamenta?

slika SDS.si
Dejan Kaloh, predsednici parlamenta: "To niso etažne ali parking zadeve!"

Kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je danes nepravično razdelil mesta v parlamentarnih delovnih telesih, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam.

“Koalicija si je razdelila, kar si pač je, potem pa drobtinice ostanejo opoziciji. Glede na to, da se s tem predlogom krši poslovnik DZ, v poslanski skupini SDS ne bomo predlagali imen za podpredsednika DZ, niti za predsedniška in podpredsedniška mesta. Vse ostalo pa bomo videli glede na razplet situacije,” je povedala vodja poslanske skupine. Ob tem je še dodala, da ima koalicija dovolj glasov, da dela po svoje, “kar so danes tudi pokazali z glasovanjem.”

Godčeva je spomnila, da se po 4. točki 33. člena poslovnika delovna telesa razdelijo proporcionalno glede na število poslancev posameznih poslanskih skupin. Vsaki poslanski skupini tako pripada najmanj en član. “Po razrezu kabineta predsednice DZ je naši poslanski skupini pripadalo šest predsedniških mest v delovnih telesih. Po posvetovanjih in dogovarjanjih smo podali predlog za šest predsedniških mest, a na kolegiju predsednice DZ je prišlo do tega, da je NSI vložila amandma, s katerim se je eno predsedniško mesto odvzelo SDS, to je KNJF in po tem razrezu, ki so ga tudi sprejeli danes na kolegiju predsednice DZ, SDS pripada le pet predsedniških mest, NSI pa 3, čeprav ji po razrezu pripadata le dva,” je povedala Godčeva.

Golobova koalicija je že v samem štartu začela nepravično in izključevalno ter povozila parlamentarno prakso proporcialne razdelitve predsedniških mest v delovnih telesih DZ! Naj nekdo P DZ UKZ razloži, da SDS pripada 6 predsedniških mest! To niso etažne ali parking zadeve, je ob kršitvi poslovnika dejal Dejan Kaloh.

Na vprašanje, ali je mogoče, da zaradi tega zapleta ne bi bilo mogoče izpeljati zaslišanj ministrov, je Godčeva dejala, da SDS v tem primeru opozarja, da se kršijo pravila in poslovnik, “koalicija pa ima dovolj glasov, da te kršitve izvaja,” je dejala Godčeva in dodala, da je bil danes na kolegiju sklep sprejet, “da predsedniška mesta pripadajo SDS, a mi, kot rečeno, predsednikov ne bomo imenovali.” 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA

   

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.