V Indiji nov smrtonosni virus Mukormikoza! Lahko pride tudi k nam?

Mukormikoza
Mukormikoza

Običajno izjemno redka glivična okužba mukormikoza, ki jo povzroča črna plesen, se namreč v času, ko se Indija že spopada z najhujšim izbruhom covida-19, vse hitreje širi po državi.

Nov smrnonosni virus v Indiji

Natančno število primerov v Indiji sicer ni znano, potrjenih je vsaj 5000 primerov v zadnjih mesecih. Zdravstveni minister zvezne države Maharaštra, Rajesh Tope, je prejšnji teden potrdil vsaj 1500 primerov v tej regiji, zgolj ena bolnišnica v Mumbaju je za BBC potrdila, da so obravnavali 24 primerov v dveh mesecih – običajno prejmejo šest primerov letno. Zdravniki pripovedujejo, kako so prisiljeni odstraniti očesa ali dele čeljusti okuženim, v poskusu preprečiti, da bi se okužba razširila na možgane. 

Mukormikoza je sicer redka okužba, smrtnost pa je kar 50-odstotna. Povzroča jo izpostavljenost črni glivi mucor, ki jo lahko najdemo v zemlji, gnojilih, določenih rastlinah, gnilem sadju in zelenjavi. Prizadene možgane in pljuča.

 Zdravniki tako sumijo, da bi lahko bila okužba povezana s steroidi, ki jih uporabljajo za zdravljenje koronavirusne bolezni. Smrtonosna glivična okužba se običajno pojavi od 12 do 15 dni po prebolelem covidu, so indijski zdravniki povedali za BBC.

V Sloveniji te bolezni (še) niso zaznali.

P.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
megla
96%
2.1km/h
100%
3°C
4°
1°
3°
Fri
4°
Sat
1°
Sun
-1°
Mon
-4°
Tue

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA