V Mariboru čakamo na evakuacijo bombe. Začasno so na varno spravili 50 ljudi, zapora cest!

Oblasti so iz previdnosti odredile evakuacijo območja do 400 metrov od najdišča na Teznem , v pasu od 400 do 600 metrov pa ni dovoljeno zadrževanje na prostem.

V mariborski četrti Tezno poteka akcija odstranitve 250 kilogramov težke letalske bombe iz druge svetovne vojne, ki so jo pred tednom in pol našli na gradbišču na ulici Ledina. Iz previdnosti je bila odrejena evakuacija območja do 400 metrov od najdišča, v pasu od 400 do 600 metrov pa ni dovoljeno zadrževanje na prostem.

Za osebe živeče v radiu od 400 do 600 m od najdišča je v času trajanja odstranitve bombe, po sproženju signala za nevarnost do preklica, prepovedano zadrževanje na prostem. Pomembno je, da v tem času zaprejo vsa okna (rolete in polkne). Motorna in druga vozila pa umaknejo v garaže oziroma iz območja zaklanjanja do 8. ure.

Začetek in konec neposredne nevarnosti bo naznanila sirena z znakom za opozorilo na neposredno nevarnost (zavijajoč zvok sirene, ki traja 1 minuto) in za preklic (enolični zvok sirene, ki traja 30 sekund). Sirena za preklic bo tako tudi znak, da je bila deaktivacija bombe uspešna. Od tistega trenutka naprej tudi ne bo več omejitev gibanja na tem območju.

Člani državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so že pričeli z intenzivnimi pripravami na deaktivacijo bombe. Ključno vlogo pri deaktivaciji pa bosta danes imela Aljaž Leban (tehnično operativni vodja državne enote NUS) in Karl Marko, član mariborske enote, ki je hkrati tudi najstarejši član. Najprej se bo odstranil zadnji vžigalnik, ki je zahtevnejši, nato še sprednji. Glede na situacijo predvidevajo, da bo bomba deaktivirana že v prvi fazi, vsekakor pa so pripravljeni tudi na scenarij, kjer bi bilo potrebno bombo uničiti na lokaciji.

Do 12. ure bodo zaprte naslednje ceste:

-Mestna občina Maribor: za eLeclercom do podvoza (zapora bo pred podvozom), križišče Zagrebška/Perhovčeva, Cesta k TAMU – glavni vhod, pri Zavetišču za živali Maribor, mimo Surovine, pri železnici.
-Občina Hoče-Slivnica: Pri starem gasilskem domu na Bohovi, takoj za prehodom čez železnico na Bohovi/Plinarna

 

VREME

Maribor
delno oblačno
58%
6.2km/h
40%
24°C
26°
22°
24°
Sat
15°
Sun
14°
Mon
17°
Tue
17°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.