Slika: MOM, Mestna hiša

V mariboru se obetajo višje cene komunalnih storitev, vrtca in sedaj še storitev na domu. kaj še sledi?

Danes razprava o podražitvi pomoči na domu!

Mariborski mestni svetniki bodo na današnji seji med drugim dajali soglasje k ceni socialnovarstvene storitve pomoč družini na domu v občini. Ta bo uporabnike po novem stala 37 centov več na uro, kar je slabih sedem odstotkov več kot lani. Po navedbah mestne uprave je podražitev pomoči na domu, tako kot pred tem že vrtcev in komunalne službe, posledica višjih stroškov dela, materiala in storitev. Ob tem poudarjajo, da imajo občani možnost uveljavljanja različnih olajšav, zato zaradi tega ne pričakujejo večjega udarca na njihove žepe.

Prejšnji teden je na 5. seji mestnega sveta župan MOM Saša Arsenovič dejal, da v kolikor občani pričakujemo bolj kakovostne storitve občinskih podjetij, se moramo pripraviti tudi na višje cene storitev. Ob vprašanju, če lahko pričakujemo tudi druge podražitve in katere, je za portal Maribor24 odgovoril, da je to povsem možno, ni pa bil ekspliciten, za katere podražitve bi lahko šlo.

Denes o četrti podžupanji

Po več preložitvah te točke naj bi mestni svetniki danes le sprejemali tudi nov odlok o pokopališkem redu in načinu opravljanja 24-urne dežurne pogrebne službe v občini, ki sta potrebna zaradi uskladitve z nacionalno zakonodajo. Prav tako naj bi se izjasnili o možnosti uvedbe sistema izposoje oziroma souporabe koles v mestu.

Je pa na na dnevnem redu tudi vroča točka o spremembi statuta občine, ki bi omogočila imenovanje četrtega podžupana. To mesto naj bi zasedla Alenka Iskra (SD), vendar bo za odobritev te spremembe treba zbrati dvotretjinsko večino, torej 30 glasov mestnih svetnikov. koalicijska LPR naj za to točko nebi glasovala, kam bo šel glas odstopljenega svetnika Zvoneta Zinrajha pa se še ne ve. Tako bi moral župan namesto dveh glasov LPRja poiskati tri druge glasove iz opozicije.

Bi bilo pa bolje, da se denar, ki bi bil namenjen četrti podžupanji raje prišpara za kakšen drug pomemben projekt. Kako se bo danes razpletla seja, bomo seveda budno spremljali tudi na našem portalu.

M.G.