“VELEPOSLANIŠTVO” – nova brezplačna storitev ministrstva za zunanje zadeve

Vir: Pixabay

Slovenci vse več potujemo po svetu, zato je dobrodošla nova konzularna storitev SMS obveščanja »VELEPOSLANIŠTVO«. Na potovanjih namreč lahko doživimo tudi z neprijetne dogodke kot so izguba dokumentov, plačilnih kartic, krajami, nesrečami, v zadnjem času pa tudi terorističnimi napadi in naravnimi nesrečami.

Ministrstvo za zunanje zadeve sporoča, da je začelo izvajati novo konzularno storitev, ki bo v pomoč slovenskim državljanom, ki potujejo v tujino. Novo storitev sta na novinarski konferenci predstavila minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in vodja konzularne službe ministrstva Andrej Šter. Z novo storitvijo se po oceni ministrstva povečuje stopnja varnosti za slovenske državljane v tujini tudi glede na razvoj dogodkov v zadnjem času.

Storitev “VELEPOSLANISTVO” je namenjena predhodnemu obveščanju državljanov, ki potujejo v tujino in ki bi se morebiti znašli v težavah, o kontaktih, na katere se lahko obrnejo za pomoč. Storitev je ministrstvo razvilo v sodelovanju z operaterjem A1 Slovenija. K projektu so bili povabljeni vsi slovenski operaterji mobilne telefonije. Minister Erjavec je ob tem izrazil upanje, da se bodo tej pobudi – na način kot je predlagalo ministrstvo, torej pod enakimi pogoji za vse – v kratkem pridružili tudi drugi operaterji.

Vodja konzularne službe Andrej Šter je pojasnil, da obveščanje poteka na način, da operater avtomatično pošlje brezplačen SMS vsem svojim uporabnikom, ki prečkajo mejo oziroma vstopijo v gostujoče mobilno omrežje. Na ta način ima državljan, ki prečka mejo, podatke diplomatskega predstavništva, ki mu lahko nudi konzularno pomoč, takoj shranjene kar na mobilnem telefonu. Vsebina brezplačnega SMS-a, ki ga prejme uporabnik, pa se razlikuje glede na to ali ima Slovenija v državi svoje predstavništvo, ali državo pokriva nerezidenčno ali pa države ne pokriva.

Če Slovenija v državi ima veleposlaništvo, je navedena telefonska številka tega veleposlaništva, v primeru, da državo pokriva nerezidenčno, pa številka in kraj slovenskega veleposlaništva, ki pokriva to državo. Če v državi ni slovenskega veleposlaništva in je Slovenija ne pokriva niti nerezidenčno, je v sporočilu omenjeno, da se državljani lahko obrnejo na predstavništvo katerekoli članice EU v tej državi, dodana pa je povezava na spletno stran MZZ z iskalnikom predstavništev članic unije.

Uporabniki se lahko od storitve odjavijo oziroma se nanjo ponovno prijavijo. Če v isto državo potujejo zelo pogosto ali živijo na obmejnem območju, se bo obveščanje aktiviralo enkrat mesečno.

Podobno storitev že ponujajo nekatere države članice EU, kot so Slovaška, Danska, Belgija, Francija itd. in odziv uporabnikov nanj je pozitiven.

J. L.

VREME

Maribor
oblačno
65%
2.8km/h
96%
22°C
24°
22°
23°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.