Velika Britanija ima »viseči parlament«

Theresa May je razpisala predčasne volitve, da bi potrdila svojo oblast in moč pri pogajanju o izstopu iz EU,  o brexitu. Izida, da bo izgubila večino v parlamentu, ni pričakovala. Ta ji je prinesel več politične negotovosti, kot  jo je imela pred volitvami.  Po preštetih glasovih so konservativci dobili 319 sedežev v parlamentu (za večino bi jih potrebovali 326) , laburisti 261 sedežev, Škotska nacionalna stranka 35, liberalni demokrati 12, Severnoirska demokratska unionistična stranka (DUP) 10 sedežev, 12 sedežev  pa so dobile manjše stranke.

Po obisku pri kraljici Elizabeti II je Theresa May odločena, da bo oblikovala novo vlado in državo odločno vodila skozi brexit, čeprav je izgubila večino na včerajšnjih predčasnih volitvah. V svojem govoru povedala, da država potrebuje stabilnost in da bo konservativna stranka storila vse, da to stabilnost zagotovi. Dodala je, d se lahko zanese na svoje prijatelje iz DUP, s katerimi ima trden odnos, kar ji daje upanje, da bodo lahko skupaj delovali v interesu Velike Britanije. Iz DUP pa so potrdili, da so začeli pogovore za sestavo manjšinske vlade.

Britanci imenujejo »viseči parlament« stanje, ko nobena stranka ne dobi večine v parlamentu. To se je zgodilo nazadnje leta 2010, ko je po razpustitvi parlamenta in predčasnih volitvah prišel na oblast David Cameron, ki je nasledil Jamesa Browna. Vodja najmočnejše stranke, po izidu sedanjih volitev so to konzervativci, dobi prvi priložnost sestaviti vlado z manjšimi strankami. Novo vlado mora Theresa May sestaviti do 13. junija, sicer bo dobil priložnost vodja laburistov Jeremy Corbyn,

Voditelji  EU sporočajo Veliki Britaniji, da so pripravljeni na pogajanja o brexitu in da čakajo na njena dejanja.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.