[VIDEO] Izgovori? Če voziš odgovorno, jih ne potrebuješ!

Na cesti nismo nikoli sami. Na to radi pozabijo tudi vozniki, ki za volan sedejo pod vplivom alkohola. Ko se zasvetijo modro-bele luči in zasliši sirena, voznike tu in tam prešine tudi kak izgovor o tem, zakaj so se na cesto podali pod vplivom alkohola ali peljali prehitro. Še posebej na Štajerskem smo pri izgovorih (zlasti o alkoholu) posebej “kreativni”.

Tim Kores: “Vsi smo kdaj kralji in kraljice izgovorov, a ko gremo na cesto, pustimo izgovore raje doma”

“Ker so pred nami praznični dnevi in praznovanja, na katerih običajno ne manjka alkohola, želimo vse voznike opozoriti, naj ne vozijo pod vplivom alkohola in naj se tudi sicer v prometu vedejo odgovorno do sebe in drugih. Kot pravimo v naši kampanji – če vozimo odgovorno, ne potrebujemo nobenih izgovorov,” poudarja Boris Veberič z Oddelka za cestni promet v Sektorju uniformirane policije PU Maribor.

Radijski voditelj Tim Kores pa k temu dodaja: “Vem, da je december čas druženj in zabav, ko si radi privoščimo kakega kuhančka ali kozarec dobrega vina. Čeprav se nam mogoče zdi, da smo super, in čutimo neverjeten pogum za vožnjo, nikar ne sedajmo za volan, ko smo pili. Obnašajmo se odgovorno, saj lahko naše nespametno ravnanje uniči življenja. Hitradio Center je zato v sodelovanju s Policijo posnel serijo zabavnih videev o tem, kakšne izgovore vse si izmišljujejo pijani vozniki, ko jih ustavi policija. Z njimi želimo doseči tudi mlade na družbenih omrežjih, saj vemo, da so mladi še posebej pogumni in neustrašni, ko gre za vožnjo pod vplivom alkohola. Vsi smo kdaj kralji in kraljice izgovorov, a ko gremo na cesto, pustimo izgovore raje doma. Za življenja gre.”

Vožja v zimskih razmerah je že tako zahtevnejša, če k temu dodamo še alkohol …

Pred nami so praznični dnevi in praznovanja, na katerih običajno ne manjka alkohola. V zimskih mesecih se sicer prometna varnost običajno poslabša, slabše so tudi razmere na cestah, vozniki se srečujemo z meglo, dežjem, snegom in poledico, krajši je tudi svetli del dneva. Slabša vidljivost, zasnežene ceste in drugi neugodni dejavniki lahko še dodano prispevajo k nastanku prometnih nesreč. Pomembno je, da smo med vožnjo, zlasti, kadar vladajo zimske vremenske razmere, zbrani, da vnaprej predvidimo dejavnike, ki povečujejo tveganje, ter se nanje pravočasno in pravilno odzovemo.

Mariborski policisti decembra izvedli že več poostrenih nadzorov

V decembru smo policisti sicer že izvedli več poostrenih nadzorov psihofizičnega stanja voznikov. Nazadnje smo na našem območju z indikatorji alkohola pretekli vikend preizkusili 218 voznikov, pri čemer je bilo ugotovoljenih osem kršitev vožnje pod vplivom alkohola (pri šestih kršiteljih je koncentracija alkohola znašala nad 0,52 mg/l alkohola na liter izdihanega zraka). Ker problematika vožnje pod vplivom alkohola še vedno izstopa, bomo več pozornosti tovrstni problematiki namenili tudi v prihodnje.

https://www.youtube.com/shorts/RLf3a53J40Y

Vožnja pod vplivom alkohola – statistični podatki za območje PU Maribor

Alkohol je še vedno ključni sekundarni vzrok prometnih nesreč na našem območju, še posebej pri prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami. Pri smrtnih prometnih nesrečah je delež alkoholiziranih povzročiteljev med januarjem in oktobrom letos znašal 20,0 odstotka (47,6 odstotka), delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami pa je znašal 17,4 odstotka (9,4 odstotka). Najvišji delež povzročiteljev je bil pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, in sicer 20,0 odstotka (18,6 odstotka %), ter nepravilne strani/smeri vožnje – 13,2 odstotka (19,1 odstotka).

Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,47 (1,45) g alkohola na kg krvi. Problematika psihofizičnega stanja voznikov v cestnem prometu po dnevih praviloma najbolj izstopa ob koncu tedna, predvsem ob petkih in sobotah (še posebej ponoči), posebej izstopajoče pa je glede na večletne izkušnje obdobje ob koncu leta (december), ko je večje število praznovanj, na katerih se pogosto uživajo alkoholne pijače.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
69%
2.2km/h
0%
-2°C
2°
-3°
-1°
Sun
-3°
Mon
-4°
Tue
-3°
Wed
-3°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA