Vir: www.toledoblade.com

V newyorškem živalskem vrtu Bronx so zaradi suma na okužbo z boleznijo covid-19 testirali štiriletno malezijsko tigrico Nadio. Test je bil pozitiven. Kot so sporočili iz živalskega vrta, sumijo, da se je okužila prek njenega oskrbnika, ki je bil na testu prav tako pozitiven, a ni kazal nobenih znakov bolezni.

Živalski vrt v Bronxu je v nedeljo sporočil, da se je z novim koronavirusom okužila njihova malezijska tigrica Nadia, ki je začela kazati znake bolezni konec marca, po tem, ko je bila v stiku z oskrbnikom, ki je bil na testu prav tako pozitiven, a ni kazal znakov bolezni covid-19.

Pri Nadii se je bolezen začela s suhim kašelj, torej gre za enak simptom kot pri ljudeh. “Gre za prvi znani primer prenosa novega koronavirusa iz človeka na žival v ZDA,” je povedal Paul Calle, vodja veterinarske službe v newyorškem živalskem vrtu. Dodal je, da bodo bolno žival skrbno opazovali, o vsem pa poročali drugim živalskim vrtovom in veterinarskim institucijam.

Simptome so odkrili še pri njeni sestri Azil, dveh sibirskih tigrih in treh levih. Testiranj pri ostalih živalih niso opravili. Zveri imajo malo manj apetita, sicer pa se počutijo dobro, poročajo iz živalskega vrta.

Živalski vrtovi in akvarij so sicer že od sredine marca zaradi izbruha koronavirusa v New Yorku zaprti.

Zaenkrat ni dokazov, da se lahko covid-19 širi z živali na človeka, z izjemo prvega preskoka na tržnici v Wuhanu. Vseeno strokovnjaki svetujejo, da se v primeru okužbe omeji stik z domačimi živali. V ZDA še ni bilo primerov, da bi se s covidom-19 okužil kak domači ljubljenček, so pa potrdili okužbo pri mački v Belgiji, v Hongkongu pa so potrdili novi koronavirus pri dveh psih, ki pa nista kazala znakov okužbe.

SIFA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});