Vladavina Marjana Šarca, humorista iz Kamnika je le še bleda senca vlade, ki je v dveh mesecih naredila več, kot njegova v letu in pol.

Vlada Janeza Janše zgodba o uspehu

Medijska korporacija Vox je našo državo uvrstila med zgodbe o uspehu v boju proti pandemiji novega koronavirusa. In ta članek bi lahko prebral tudi marjan Šarec, ki se hvali, da je bila njegova vlada uspešna. Tukaj je le nekaj statistik in podatkov:

  • 3 plus 2 milijardi evrov vredna svežnja ukrepov. Z 11. aprilom je takoj začel veljati 3 milijarde evrov vreden sveženj ukrepov, namenjen omilitvi posledic epidemije.
  • Solidarnostni dodatek za upokojence Tako je bil upokojencem zadnji dan v aprilu poleg redne pokojnine že nakazan enkratni solidarnostni dodatek. Pokojninski zavod je enkratni solidarnostni dodatek izplačal več kot 300.000 upokojencem s pokojnino do 700 evrov, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji.
  • Dodatek dobilo tudi 45.250 študentov. Dodatek študentom je znašal 150 evrov. Dobilo ga je 45.250 študentov v skupnem znesku 6.787.500 evrov, od tega 4229 študentov višjih šol 634.350 evrov in 41.021 visokošolskih študentov več kot šest milijonov evrov.
  • 90 milijonov evrov za prispevke delavcev. Za obdobje do konca marca je oprostitev plačila vseh prispevkov za socialno varnost za delavce na začasnem čakanju oz. tistim, ki ne delajo zaradi višje sile, uveljavljalo 23.244 delodajalcev. Skupaj gre za 104.376 delavcev, skupni znesek oproščenih prispevkov iz tega naslova pa znaša 18,9 milijona evrov, so pojasnili na Finančni upravi RS (Furs).
  • Vlada je za izplačila dodatke za nevarnost in obremenjenost. Skupni mesečni “limit” za april in maj bo 39,2 milijona evrov, za marec pa pol manj. Največji delež od tega bo namenjen zaposlenim v zdravstvu, 17,9 milijona evrov, za socialno varstvo bo 4,8 milijona, ministrstva in organi v sestavi bodo lahko porabili okoli 6,5 milijona evrov, pri čemer pa je večina denarja, okoli 6 milijonov, določena za pooblaščene uradne osebe, to so policisti, pravosodni policisti, vojaki, in za zaposlene v bolj izpostavljenih proračunskih uporabnikih, denimo v upravi za zaščito in reševanje.
  • Dodatki v policiji in vojski V policiji in vojski so z aprilskimi plačami, ki so jih zaposleni dobili v začetku meseca, izplačali tudi dodatka za povečano tveganje in čezmerne obremenitve v epidemiji. Obračunana sta bila za delo v marcu, vsaj enega od obeh dodatkov je dobilo 91 odstotkov zaposlenih v policiji in 83 odstotkov pripadnikov Slovenske vojske.
  • Dodatek za nevarnost. Dodatek za nevarnost in posebne obremenitve na podlagi interventnega zakona za marec je 7371 zaposlenih dobilo za opravljene ure dela v službi in 1507 za opravljene ure dela od doma, skupaj so iz tega naslova izplačali 1.716.470 evrov s pripadajočimi obveznostmi delodajalca.
  • Večja povprečnina za občine. Ena pomembnejših postavk drugega protikoronskega svežnja pa je povečanje višine povprečnin za občine, ki na letni ravni skupno znaša 73,056 milijona evrov. V okviru omenjenega zakona je bil sprejet tudi odlok o dvigu povprečnin za občine, na podlagi katerega bodo te namesto 589,11 evra na prebivalca prejele 623,96 evra na prebivalca, pri čemer bo znesek veljal za celotno leto.
  • Vavčerji za vse prebivalce, ki imajo stalno bivališče v Sloveniji. Vavčerje, oziroma t.i. turistične bone bodo prejeli vsi polnoletni državljani v višini 200 € in vsi mladoletni državljani v višini 50€, veljali pa bodoza nastanitev v hotelih, počitniških domovih, avtokampih itd. Za to naj bi šlo iz proračuna prek 300 milijonov evrov.

Publicist mag. Andrej Aplenc pravi: “Poleg osamosvojitvene Demosove vlade sedanja vlada daleč najuspešnejša v zgodovini samostojne Slovenije.”

In medtem, ko vlada uspešno dela, se je Šarec lotil programa, kako iz krize. Mnogo prepozno Marjan.

MG