Vložitev ustavne presoje zaradi Golobove novele o dohodnini?

slika je simbolna

Zakon o dohodnini po Golobovo tudi med gospodarstveniki ne uživa najboljšega ugleda. Tokrat so se na zakon spravili prav gospodarstveniki in ga raztrgali.

Trinajst gospodarskih in kmetijskih organizacij je na poslanske skupine Državnega zbora naslovilo poziv za vložitev ustavne presoje na novelo zakona o dohodnini, ki ga je DZ sprejel 9. decembra.


Trdijo, da je davčna politika, ki jo uvaja novela zakona, v časih negotove gospodarske situacije in rastoče inflacije nerazumno ostra do delovno aktivnih ljudi, še posebej do srednjega razreda, in bo pomembno vplivala tudi na nižjo samooskrbo s hrano. Poleg tega po njihovem novela zakona krši ustavne pravice vseh državljank in državljanov, saj uvaja diskriminatorno obravnavo, na kar so večkrat opozorile tudi pristojne službe. Gospodarstveniki vztrajajo, da novela posega v ustavno zagotovljene pravice: Ukrep ni sorazmeren in skladen z ustavo, mestoma je tudi retroaktiven, zakonodajni referendum pa na temo davkov ni dopusten, zato podpisniki javnega poziva,  pričakujejo od poslancev, da bodo zagotovili potrebnih 30 podpisov in sprožili ustavno presojo novele Zakona o dohodnini.

vir: Žurnal24

VREME

Maribor
delno oblačno
49%
1.5km/h
40%
28°C
29°
28°
28°
Tue
19°
Wed
14°
Thu
16°
Fri
18°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.