Volitve v Državni svet

slika je simbolna

Včeraj v sredo, 22. novembra, so potekale splošne volitve lokalnih predstavnikov  v državni svet, danes, 23. novembra, pa še predstavnikov delodajalcev, predstavnikov delojemalcev, predstavnikov kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev ter predstavnikov negospodarskih dejavnosti. Sedanji sestavi Državnega sveta poteče mandat v decembru. Državni svet ima 40 članov, največ predstavnikov 22 je iz lokalnih interesov, šest je predstavnikov negospodarskih dejavnosti in po štirje od delodajalcev, delojemalcev in kmetov, obrtnikov ter ostalih samostojnih poklicev.

V državni svet je bil izvoljen Franc Kangler. V volilni enoti Maribor so letos kandidirali tudi nekdanji mariborski župani Alojz Križman, župan Miklavža Leo Kremžar in še Rudi Matjašič ter Drago Žura.

Volitve v Državni svet so posredne, kar pomeni, da elektorji na volilnih zborih volijo kandidate za člane državnega sveta. Volilno pravico imajo samo tisti, ki so člani interesnih skupin, ki jim je zagotovljeno zastopstvo v Državnem svetu. Posebnost je tudi v tem, da imajo aktivno volilno pravico v določenem obsegu tudi tujci, ki v Sloveniji opravljajo ustrezno dejavnost na enem izmed interesnih področij oziroma so v delovnem razmerju.

Najbolj poznana funkcija državnega sveta, ki ga v večkrat poimenujemo tudi drugi dom, je izglasovanje odločilnega veta na zakon sprejet v državnem zboru. Sicer pa državni svet lahko predlaga državnemu zboru sprejem zakonov, lahko zahteva preiskavo o zadevah javnega pomena, lahko da državnemu zboru mnenje o vseh zadevah iz njegove pristojnosti in zahteva, da državni zbor pred razglasitvijo zakona o njem še enkrat odloča.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.