slika: v Fokusu

Glavna naloga urednika javne RTV je, da mora zagotoviti predstavitev vseh mnenj in stališč, zajeti mora vsa gibanja in ideologije, ki v Sloveniji delujejo. Ker gre za javni servis, ki ga plačujemo odjemalci električne energije (to pomeni vsi), morajo uredniki RTV Slovenija zagotoviti pravico do izražanja tudi tistih mnenj, s katerimi se ne strinjajo, čeprav so ta mogoče sporna, ekscentrična, provokativna, heretična in čudaška, deloma celo družbeno nezaželena.

RTV po levičarsko?

Kako si levičarji predstavljajo delovanje RTV ter kakšni zdrsi in namerna diskreditiranja se dogajajo na naši javni TV sta predočila Jože Biščak in Vinko Vaslee

Primer novinarke jelene Aščič

Novinarka Jelena Aščić je januarja 2016 v oddaji Utrip objavila novico, da vodja opozicije Janez Janša snuje lastno vojsko, hkrati pa obtoženemu politiku ni omogočila, da bi odgovoril na njeno zloveščo trditev. Isto trditev so ponavljali tudi v stranki Levica. Novica se je izkazala za lažno, kljub temu je vodstvo RTV novinarko branilo pred kritikami, češ da gre za pritiske na novinarje, ogrožanje uredniške avtonomije in neodvisnosti RTV. Tudi Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski (najdemo jo tudi na Udba.net) ter Društvo novinarjev Slovenije sta novinarki stopila v bran. Kasneje ob »aferi Thompson« je postala urednica oddaje Tednik, pri čemer se je v obtoževanju urednika Igorja Pirkoviča osebno angažirala.

Drugačni vatli za novinarja Valentina Areha

Ko je novinar Valentin Areh na TV Slovenija oktobra 2016 objavil dokumentarni film o vlogi JLA v nekdanji Jugoslaviji, o militarizaciji takratne družbe in o revščini na podlagi številnih podatkov, je bil deležen žaljenja iz stranke Levica, napadov poslanca Janija Möderndorferja iz vladne stranke SMC, celo pritiskov nekdanjega predsednika Milana Kučana in vodstva RTV. Kljub temu pa nihče ni dokazal, da bi bil katerikoli od objavljenih podatkov netočen. To je bil Arehov zadnji dokumentarni film, vodstvo RTV pa ga je razporedilo na novo delovno mesto. Takrat od levosredinskih strank in iz civilne družbe nihče ni omenjal pritiskov na novinarje, ogrožanja uredniške  avtonomije in neodvisnosti RTV.

Razlika med levimi in desnimi novinarji

Maja 2017 je novinarka Polona Balantič na TV Slovenija komentirala nekdanjega jugoslovanskega političnega voditelja Tita in kljub enotni ugotovitvi zgodovinarjev o sporni vlogi Tita pri povojnih pobojih, preganjanju političnih nasprotnikov in uvedbi diktature
trdila: »Še enkrat se spomnimo Tita, predvsem zaradi njegove samozavesti, zaradi katere je Jugoslavija bila, seveda ne zgolj zato, viden akter mednarodne politike. Vsi mi bi potrebovali pogumno držo, kakršno je Tito demonstriral.« Po kritikah na račun tako enostranske ocene nekdanjega diktatorja je vodstvo RTV molčalo. Podobni zdrsi se glede medijskega izpostavljanja diktatorja Tita pojavljajo vsako leto.

Ko je urednik in novinar TV Slovenija Igor Pirkovič junija 2017 objavil intervju s Thompsonom, v katerem se novinar ni opredeljeval do izjav hrvaškega pevca, slednji pa je zanikal simpatiziranje s fašizmom, je bil urednik oddaje Tednik po pritiskih posameznih politikov Cerarjeve vlade in vodstva RTV prisiljen odstopiti. Takrat od levosredinskih strank in iz civilne družbe nihče ni omenjal pritiskov na novinarje, ogrožanja uredniške avtonomije in neodvisnosti RTV. Društvo novinarjev Slovenije novinarja ni zaščitilo.

Junija 2017 je izbruhnila afera v zvezi z NLB, prek katere naj bi bila v letih 2009 in 2010 oprana milijarda dolarjev. Dokumente o spornih transakcijah je prva pridobila novinarka TV Slovenija Teja Šavor, vendar zgodbe ni smela objaviti, saj ji je to preprečil urednik notranjepolitične redakcije TV Slovenija Dejan Ladika. Odločitev je pojasnil s tem, da je zadevo potrebno premisliti.

Avgusta 2017 je TV Slovenija v oddaji Dnevnik ob spominskem dnevu vseh totalitarizmov objavila »šolski« prispevek o spominski maši za spravo in slovesnosti ob 75. obletnici ustanovitve vaških straž v Rovtah na Logaškem. Na prispevek novinarke Barbare Renčof se je odzval generalni direktor Igor Kadunc, ki je odgovorni urednici in uredniku oddaje sporočil, da takšnega prispevka ne bi smeli objaviti. Prav tako je nasprotoval dejstvu, da je novinarka objavila izjavo glavnega govorca Franceta Cukjatija, ki je opozoril na tisoče pobitih domobrancev po koncu vojne. Varuhinja Ilinka Todorovski je v svojem poročilu ugotovila, da sta vsebini novinarke manjkala »fokus in kontekst«, ki bi zagotovila verodostojno informacijo iz novejše narodove zgodovine.

Slapšakova kot zvezda Bernard Nežmah, pa kot odvečni člen

Februarja 2018 je voditeljica TV Slovenija Špela Kožar v oddaji Panoptikum gostila gosta Bernarda Nežmaha in Svetlano Slapšak. Slapšakovo je voditeljica pustila, da izrazi svoje mnenje, s katerim je obsojala opozicijo, Nežmaha, ki je ponudil kritičen pogled na vlado, pa je nenehno prekinjala in poskušala s podvprašanji oporekati njegovemu mnenju. V oddaji je Slapšakova obtožila vodjo opozicije z besedami: “Tudi sam vodja desnice je izjavil nekaj o tem, da te degenerirane umetnike je treba ven ali pa z njimi končati ali nekaj takega, saj končno rešitev večkrat slišimo na tej televiziji, termin končna rešitev”

Volitve 2018 z negativnim predznakom

Na vrhuncu volilne kampanije, pred parlamentarnimi volitvami maja 2018, je oddaja Studio City objavila komentar svojega sodelavca Igorja Vidmarja s pozivom volilcem, naj ne volijo desnosredinskih strank. Nikoli se ni zgodilo, da bi objavila tudi kakšen komentar, v katerem bi svetovali, naj ne volijo levosredinskih strank. Dejenja ni na RTV obsodil nihče.

V letih od 2019 do 2020 so številni novinarji RTV Slovenija (Boris Vasev, Helena Milinković, Jelena Aščić) na svojem Twitter ali Facebook računu objavili številne zelo žaljive zapise o desnosredinskih politikih in strokovnjakih z različnih področij, ki se niso strinjali z vlado. Istočasno ni nihče od novinarjev RTV zapisal niti enega samega žaljivega komentarja na račun politikov leve sredine. O ekonomistu prof. dr. Žigi Turku, ki ga kot analitika vabijo tudi v oddaje TV Slovenija, je RTV-novinar javno objavil zapis, da je Turk tako ponotranjil rasizem, da se ne zaveda več, da govori s pozicije rasista, ki sploh ne priznava žrtev rasizma.

Julija 2018 se je novinar Matej Korošec javljal za Dnevnik iz Maribora, kjer so mestni svetniki razpravljali o naselitvi migrantov v Mariboru. Novinar je svetnike, ki so nasprotovali namestitvi, označil za »bruhalnike ksenofobije in nestrpnosti«. Stranko SDS je obtožil, da širi politiko sovraštva, ne da bi stranki dal možnost, da odgovori na njegove obtožbe. Odgovorna urednica informativnega programa in varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija nista ugotovili kršenja novinarske etike.

Decembra 2018 so v Odmevih poročali o problematiki pokopa med vojno pobitih Romov s strani partizanskega gibanja. Voditeljica oddaje Rosvita Pesek je bila naslednji dan poklicana na zagovor. Nataša Rijavec in Manica Janežič Ambrožič sta ji naročili, da se takih prispevkov ne sme več delati, ker so to »občutjive« teme.

Napadi na novinarja Jožeta Možino

Julija 2018 se je vodstvo RTV pridružilo napadom na novinarja Jožeta Možino, ki je pripravil intervju z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom. Generalni direktor Igor Kadunc – ki se je sestal s takratnim predsednikom ZZB NOB Titom Turnškom – in varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski sta izjavila, da so bile v intervjuju napake. TV Slovenija je potem kot poročevalec sodelovala pri zborovanju ZZB NOB proti novinarju Možini oz. njegovima oddajama Pričevalci in Intervju v Kopru. Poročanje z dogodka je informativni program televizije priredil tako, da bi kar najbolj obremenili Možino in njegovega gosta Dežmana, ter povsem zamolčal hujskanje in napade na svojega novinarja.

Negativno o ukrepih zoper koronavirus

Febraurja 2020, ob začetku epidemije koronavirusa, so novinarji TV Slovenija obsežno in dramatično poročali o številu okužb in smrti zaradi virusa v Italiji. Izpostavljali so tudi pritožbe zdravstvenega osebja, da nimajo dovolj zaščitne opreme. Istočasno pa niso niti enkrat objavili kritičnih strokovnjakov, ki so nastopali v drugih slovenskih medijih, kot sta POP TV ali Planet TV, kjer so opozarjali na kritično pomanjkanje opreme v Sloveniji, za katero je bila odgovorna vlada Marjana Šarca.

Urednici Manica Janežič Ambrožič in Nataša Rijavec sta načrtno preprečili vsakršne kritike Šarčeve vlade ter urednikom izdali navodila, da ne smejo objavljati takšnih kritik z obrazložitvijo, da mora biti javna televizija državotvorna in ne sme širiti panike. Trdili sta, da gre zgolj za govorice. Le dan pozneje je vlada razglasila epidemijo in zaprla meje, Zdravniška zbornica Slovenije pa je v dramatičnem apelu vladi opozorila, da je zdravstveno osebje skoraj brez vsakršne opreme. Takoj, ko se je vlada zamenjala in je bila v državnem zboru izvoljena vlada Janeza Janše, je odgovorna urednica pozvala urednike in novinarje, naj kritično opozorijo na pomanjkanje zaščitne opreme.

Aprila 2020 je TV Slovenija v vseh oddajah kritično poročala o tedanjemu direktorju slovenjgraške bolnišnice Janezu Lavretu. Novinarji TV Slovenija, npr. Vesna Deržek Sovinek, so ga ostro kritizirali, ker je prek svojega Twitter računa objavil zapise, v katerih je kritikom ukrepov proti covidu-19 sporočal, da ko bodo oni bolni, ne bodo deležni oskrbe. Lavre se je po objavi sporočil opravičil in nato po več dnevnih kritikah s strani TV Slovenija in drugih medijev odstopil s položaja direktorja.

Le nekaj tednov kasneje so nekateri mediji poročali, da je tudi zdravnik Rihard Knafelj (ki je vladni stranki LMŠ svetoval pri pripravi programa za zdravstvo) izrekel podobne žaljivke. Nekateri mediji so objavili Knafljev zapis s Facebooka, v katerem je objavil fotografijo, na kateri zdravnik pregleduje pacienta na intenzivni negi, očitno okuženega s covidom-19. Poleg je prepisal tekst: “Odlične novice! Vaša družina nas je pravkar obvestila, da prosi pri Jezusu za vas. Zato bomo dali vaš raspirator nekomu, za katerega ne skrbi Jezus.” Kljub ogorčenju dela javnosti TV Slovenija te novice načrtno ni objavila, niti ni problematizirala takšnega odnosa.

Aprila 2020 je novinarka Anka Pirš v oddaji Tednik objavila prispevek, kritičen do ukrepov vlade za omejitev bolezni covid-19. Objavili so izjavo nekega slovenskega igralca, ki je trdil: »Zaradi nekega virusa se vzpostavlja vojno stanje. Vzpostavlja se krizne štabe, pelje se vojaška retorika, kar je neverjetno, ker mi nismo v nobeni vojni.« Omenjeno izjavo je urednica Tednika Jelena Aščić javno objavila na svojem Twitter računu in jo s tem izpostavila kot temeljno ugotovitev situacije, v kateri se je takrat znašla Slovenija, čeprav so bile bolnišnice polne kritično bolnih ljudi, več kot sto pa jih je umrlo.

Napad na Zdravka Počivalška

Aprila 2020 so avtorji oddaje Tarča – urednik Boštjan Kogovšek, voditeljica Erika Žnidaršič, odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič – na TV Slovenija obtožili vlado in ministra Zdravka Počivalška neracionalnega zapravljenja davkoplačevalskega denarja pri nakupih zaščitne opreme in korupcije. Svoje trditve so podkrepili z izrezanimi posnetki, s katerimi je nekdo prisluškoval ministru Počivalšku. Svoje trditve so podkrepili tudi z zdravnikom Rihardom Knafljem, ki so ga v oddaji predstavili kot neodvisnega strokovnjaka. Istočasno pa so gledalcem načrtno zamolčali, da ta zdravnik, ki je vlado obtoževal zapravljanja denarja, ni bil neodvisen, ampak je bil svetovalec Marjana Šarca in stranke LMŠ za zdravstvo, omenjali pa so ga tudi kot enega od morebitnih kandidatov LMŠ za ministra za zdravje.

Poročanje o protestih v ZDA

Junija 2020 je RTV povsem enostransko poročala o protestih in nasilju v ZDA. Korektno je prikazala množice ljudi, ki so protestirali proti rasizmu in nasilju nad temnopoltimi v Združenih državah Amerike, in skoraj v vseh prispevkih objavljala kritike na račun ameriškega predsednika Trumpa. Izjav tistih, ki so politiko Trumpa zagovarjali in jih je TV Slovenija dobila prek svetovnih agencij, ni objavila in mnenja druge strani povsem zamolčala. Dopisnik TV Slovenija Andrej Stopar je vsakodnevno govoril o mirnih protestih, hkrati pa zamolčal štiridnevno divjanje, ropanje in požiganje, ki so ga prikazovale televizije, kot sta BBC in CNN. Prav tako na RTV nikoli niso objavili izjave, v kateri je Trump odločno označil smrt temnopoltega prebivalca s strani ameriškega policista kot »brutalni umor«.

Obstaja črna lista nekaterih vidnih osebnosti iz desne sredine, ki se ne smejo pojavljati v osrednih informativnih oddajah javne RTV. Med drugim so to eksplicitno Peter Jančič, Bojan Požar, Sebastjan Jeretič, dr. Ernest Petrič, dr. Žiga Turk, Boštjan M. Zupančič, Zvjezdan Radonjić.

Protesti proti vladi

RTV Slovenija je promotor in v pomembnem delu iniciator protivladnih protestov. Televizija Slovenija načrtno prikriva vse posnetke in izjave protestnikov, ki bi kakorkoli slabšali njihovo popularno javno podobo. Tako so že pred izvolitvijo Janševe vlade prikrili vzlike protestnikov »Ubi Janšo«, čeprav so jih posneli. Pred časom kot edni večji medij niso predvajali neuspele provokacije vodje protestov Jaše Jenulla, ko ga je prijela in odpeljala policija. So pa v informativni oddaji istega Jenulla promovirali kot slučajnega mimoidočega protestnika, čeprav je jasno, da sodi med organizatorje.

Prav z zadnjo Tarčo pred počitnicami pa so javno televizijo spremenili ne samo v cenzorja, manipulatorja in iskalca laži, ampak v pravo burlesko. Naredili so oddajo o prejšnjih oddajah, v kateri je med drugim nastopil tonski tehnik, ki je Ivana Galeta opremil z mikrofonom. Gre za zaposlenega na RTV, ki je že med prvo Tarčo o nabavah zaščitnega materiala na Facebooku pomagal pripraviti stran podpore Ivana Galeta, kar seveda govori o načrtnih akcijah TVS v podporo njihovim »dejstvom«. Prav ta zadnja Tarča v sezoni je bila takšna sramotna manipulacija in neumnost, da bi v resnici zahtevala sanitarno zaprtje javne hiše in ekološko očiščenje.

Ob 100 dneh vlade so v studio Odmevov povabili dva komentatorja, oba kritika vlade. Taka praksa, izpostavljanje zgolj kritikov vlade, se je vzpostavila neposredno po izvolitvi desnosredinske vlade.

Tu so opisani zgolj drobci, ki pa v dovoljšnji meri dokazujejo pojav programske in finančne ugrabitve RTV Slovenija s strani ekstremne levice in njenih satelitov na visokih položajih, ki jih bolj kot ideologija zanima denar. Dejansko so razmere, če gremo v detajle, iz dneva v dan vsaj desetkrat hujše.

(iz odprtega pisma Jožeta Biščaka in Vinka Vasleta podpisnikom peticije v podporo RTV SLO)