Začelo se je novo šolsko leto

vrtec
slika je simbolna

V šolske klopi je letos sedlo 21.850 prvošolčkov. Za njihov sprejem v hramu učenosti je bilo vse pripravljeno. Za topel sprejem so poskrbele učiteljice in učitelji, za varnost v prometu policisti, ki so okrepili svoje dejavnosti na področju umirjanja prometa, za dobro in zdravo hrano kuharice, za urejene učilnice in ostale prostore ter okolico šole pa hišniki in čistilke.

Predsednik republike Borut Pahor je ob prvem šolskem dnevu otrokom zaželel: »Varno v šolo, pogumno v življenje!« in »Bodite dobri drug z drugim, pazite eden na drugega, prisluhnite učiteljem, predvsem pa ne preslišite vašega srca in vaših sanj. Znanje, ki ga boste pridobili v šoli, vas bo poneslo bližje k njim.«

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Maja Makovec Brenčič je otrokom, ki vstopajo v vrtce, osnovne šole in srednje šole zapisala, naj ne pozabijo, da je izobrazba zelo pomembna, znanje je naložba za življenje. In vrednote štejejo. Zato naj sprašujejo svoje učitelje in učiteljice, delijo ideje, ki zaposlujejo misli, izkoristijo priložnosti, ki se jim ponujajo, in potenciale, ki jih imajo. Ne glede na to, kaj bodo počeli, naj bodo ob tem spoštljivi in strpni. Priskočijo naj drug drugemu na pomoč, kadar je to potrebno.

Kako je izgledal pouk včasih?

Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatke, kako je bilo šolstvo v Sloveniji urejeno nekoč, zbrane v anketi izvedeni 1. marca 1957 med učenci nižjih razredov tedanjih ljudskih šol.

Takrat se pouk ni začel 1. temveč 15. septembra, in končal 26. junija ter je bil tudi ob sobotah. Večina šol je imela dvoizmenski pouk. Učenci so k pouku hodili en teden dopoldan in drugi teden popoldan. Nekateri so imeli pouk celo leto popoldne, saj so imeli dopoldne pouk učenci višjih razredov.

Učni predmeti v 1. in 2. razredu so bili slovenščina, računstvo, risanje, petje in telovadba; v 3.  in 4. razredu pa poleg teh še zemljepis, zgodovina, prirodopis in ročno delo.

Tudi počitnice so otroci včasih preživljali drugače kot danes. Kar dve tretjini učencev je bilo cele počitnice doma. Nekateri so se veselili počitnic na morju, drugi v koloniji, na deželi ali v mestu.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.