Začenja se Evropski teden mobilnosti

Mestna občina Maribor od leta 2002 sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti, to je tradicionalni evropski pobudi, ki lokalne skupnosti vzpodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov in letos poteka med 16. in 22. septembrom. Slovenija v  Evropskem tednu mobilnosti in Dnevu brez avtomobila, sodeluje vsa leta. Cilj projekta je zmanjšati število lastniških vozil na cesti in tako prispevati k boljši kakovosti zraka, zmanjšati gnečo, hrup in škodljive izpuste.

Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti je »Združimo moči, delimo si prevoz«. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, pa še naša dnevna potovanja postanejo zabaven družabni dogodek.

Nacionalni koordinator pobude je Ministrstvo za infrastrukturo, ki lokalne skupnosti povabi k sodelovanju in jim z gradivi, namenjenimi ozaveščanju, ter naborom aktivnosti pomaga pri izvedbi. Glavne izvajalke pobud pa so namreč občine, ki so tudi odgovorne in pristojne za lastne prometne ureditve. Število sodelujočih občin v Sloveniji ves čas raste, zadnja leta naravnost skokovito. Leta 2015 je iz okoli trideset občin, kjer se je število sodelujočih gibalo vrsto let, poskočilo na 60 občin, leta 2016 pa je v pobudi sodelovalo že rekordnih 74 občin.

Sodelujoče lokalne skupnosti vsak dan med Evropskim tednom mobilnosti pripravijo tematske dogodke, povezane z dolgoročno trajnostno mobilnostjo v mestih. Stalni poudarki so: javni prevoz, kolesarjenje, hoja, upravljanje mobilnosti, odgovorna raba avtomobila, mobilnost in zdravje, žive ulice/zelene poti.

Dan brez avtomobila

Letos bo evropski Dan brez avtomobila v petek 22. septembra, takrat mesta del mestnega središča zaprejo za motorni promet. Mestna občina Maribor bo ta dan omogočila brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi na vseh linijah. Tako občine svojim občanom in obiskovalcem omogočijo doživetje mesta brez avtomobila, organizirajo različne izobraževalne, kulturne in zabavne dogodke ter v dogajanje vključijo čim več lokalnih interesnih skupin, kot so podjetja, trgovci, šole, različna društva in nevladne organizacije. Pestro dogajanje in prijetno vzdušje, ki nastane ob pripravljenih dogodkih, pokažeta prebivalcem in mestnim oblastem, da je mogoče to občutje z novo in trajnostno ureditvijo prometa razširiti na vse leto in v dobro vseh.

Iz Mestne občine Maribor sporočajo, da so bili v zadnjem letu na področju prometa in mobilnosti izvedeni naslednji projekti: začetek in postopno uvajanje souporabe vozil, uvedba novih avtobusnih linij, pomladitev avtobusnega voznega parka, uvedba ugodnejših pogojev nakupa dovolilnic za parkiranje električnih avtomobilov in nakup manjšega električnega vozila, ki bo v coni za pešce brezplačno prevažal potnike.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.