Zakaj je na DVK prišlo do napake? Bo kdo prevzel odgovornost?

Slika: STA
Zakaj je na DVK

Zaradi računalniške napake je bilo za šest poslanskih kandidatov napačno izračunano, da bodo postali poslanci. Razočaranje je veliko, par tako ogorčenje nad DVK.

Kot smo že zapisali, V stranki Gibanje Svoboda sta mandat na novo prejela kandidata Franc Props (v volilni enoti 6000 Novo mesto) in Tine Novak (v volilni enoti 8000 Ptuj), nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep (volilna enota 7000 Maribor). V Slovenski demokratski stranki (SDS) sta mandat prejela Alenka Helbl (volilna enota 5000 Celje) in Dejan Kaloh (volilna enota 7000 Maribor), nista pa ga prejela Maja Kocjan (volilna enota 6000 Novo mesto) in Andrej Kosi (volilna enota 8000 Ptuj). V stranki Nova Slovenija (NSi) je mandat prejel Janez Žakelj (volilna enota 1000 Kranj), ni pa ga prejel Klemen Matk (volilna enota 5000 Celje). V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif (volilna enota 7000 Maribor), ni pa ga prejela Ana Černe (volilna enota 1000 Kranj).

Zakaj je prišlo do zmede?

Računanje z več računalniškimi programi, ki ga je uporabila strokovna komisija, je sicer standardni postopek, je pa pomembno, da so ti programi med sabo neodvisni. To pomeni, da jih ne sme napisati ista oseba, ker lahko to privede v ponavljanje istih napak.  Eden izmed treh programov, s katerimi so računali, kdo se uvrsti v DZ, je sestavil prof. dr. Andreje Bauer, druga dva so pripravili strokovnjaki iz podjetij Intelcom in Genis.

 Program je mandate podeljeval pravilnim listam, vendar je znotraj liste izbiral kandidate iz napačnih enot. Napaka se je pripetila pri šestih poslancih, ki so čisto na repu d’Hondtovega sistema (ta izbere 88 poslancev, preostala poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti pa se izbira ločeno). Do zmede je torej prišlo pri podeljevanju mandatov med 82. in 88. mestom. 

Odstop predsednika DVK, Vučka, je zahteval tudi aktualni predsednik vlade Janez Janša

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
86%
1km/h
100%
-1°C
0°
-3°
-1°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue
-1°
Wed
4°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA