Žan Mahnič: “Robert Golob je najbolj koruptiven premier v zgodovini naše države”

Žan Mahnič

Poslanec Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci spregovoril o vzrokih zahteve Poslanske skupine SDS za parlamentarno razpravo o korupciji v vladnih vrstah.

Žan Mahnič je najprej opozoril na sporni nakup sodne stavbe in izmikanje odgovornosti Roberta Goloba in Dominike Švarc Pipan. “Kar zadeva stavbo na Litijski, ne pristajamo na zamegljevanje dejstev, da sta sedaj Robert Golob in Dominika Švarc Pipan tista, ki naj bi raziskovala korupcijo.


Poslanska skupina SDS si želi opraviti razpravo o tem, kaj vse je šlo narobe, da sta Robert Golob in Dominika Švarc Pipan omogočila krajo iz državnega proračuna in kako je tudi možno, da se je žal tudi s pomočjo medijev sedaj vse to zameglilo, da tista dva, ki sta najbolj odgovorna in brez katerih tega posla in netransparentnega trošenja davkoplačevalskega denarja ne bi bilo, kako je možno, da sedaj ta dva igrata največja pravičnika in pa borca proti korupciji, saj ta dva v bistvu korupcijo omogočata.

“Robert Golob je najbolj koruptiven predsednik vlade v zgodovini naše države,” je s pojasnili pričel Žan Mahnič. Spomnil je na dejstvo, da je predsednik vlade generalni direktorici Unesca sam dejal, da imajo te dni zaradi korupcije krizo v koaliciji.

V nadaljevanju je Mahnič opozoril na ostale v nebo vpijoče sporne posle vlade oz. predsednika vlade. Spomnil je na koruptivni posel z nakupom prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov; razveljavljeni razpis projekta Notar na daljavo; na dejstvo, da je predsednik vlade stoodstotni lastnik podjetja Star Solar, ki posluje s podjetjem ki je v stoodstotni lasti države; na koruptivno poroštvo, ki ga je dobil Gen-I v višini 400 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja; na dogajanje v državnem podjetju Gen-I, ko je bil tam aktualni predsednik vlade Robert Golob predsednik uprave in je več kot 2 milijona evrov nakazal podjetju Martina Berishaja, ta pa je potem milijon in pol praktično dan ali dva po nakazilih dvigoval v gotovini; na dejstvo, da je aktualna generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković prejela 103 tisoč evrov od podjetja Gen-I;  na dejstvo, da je Žiga Debeljak, ki je danes dobil eno najbolje plačanih funkcij v tej državi v SDH, preko podjetja Gorenje Vesni Vuković nakazal 60 tisoč evrov; na dejstvo, da je Vesna Vuković od podjetja Brio svetovalni center, ki je bil takrat v lasti aktualnega ministra za finance Klemna Boštjančiča, prejela 34 tisoč evrov.

“Ta vlada se sooča z aferami o kraji bodisi direktno davkoplačevalskega denarja iz državnega proračuna bodisi obvodnega financiranja in kraje denarja davkoplačevalcev, ki je naložen v podjetjih ki so v državni lasti,” je povzel Mahnič in dodal, da na zahtevani seji poslanska skupina zato vladi predlaga določena priporočila. “Glavno priporočilo je, naj vlada razmisli, ali je sploh še sposobna opravljati svojo funkcijo v skladu s prisego, ki jo je dala 1. junija 2022,” je povzel poslanec Mahnič. 

VREME

Maribor
oblačno
72%
1.5km/h
100%
19°C
20°
16°
16°
Wed
14°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.