Zaradi ukinitve dopolnilnega zavarovanja, 35 evrov manjša pokojnina?

upokojenci

Golobova vlada ima upokojence spet za poskusne zajčke. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo kar tako lahka poteza. Pa tudi pri ljudeh ne bo kakšnega velikega olajšanja.

Ljudem se bo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja najprej poznala že pri plači. Prispevek bo za zaposlene od njihove neto plače plačal delodajalec, kar pomeni, da bo to še vedno strošek delavca. 

Bodo pa upokojenci prejemali zato (zopet) nižjo pokojnino. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) bo odtegnil 35 evrov, jih nakazal v zdravstveno blagajno in nato upokojencem nakazal 35 evrov nižjo pokojnino. Doslej so prejeli celotno pokojnino, dopolnilno zavarovanje pa so sami plačali s položnico, seveda niso dopolnilnega zavarovanja plačali vsi. Torej tudi tisti, ki doslej dopolnilnega zavarovanja niso plačevali, ga bodo sedaj morali.  Pavšalnemu obveznemu prispevku za zdravje ne bodo mogli izogniti. Takih naj bi bilo pet odstotkov.

Robert Golob se sicer hvali, da naj bi bil to uspeh vlade. Poslanka SDS Jelka Godec pa je noveli zakona rekla “katastrofa”. Po njenem mnenju se je zgodil še en korak k popolni razmejitvi državnega in zasebnega zdravstva. “Ko bodo zavarovalnice staknile glave, bomo dobili nov sistem zdravstvenih zavarovanj, ki si ga bodo privoščili le nekateri. In ti bodo imeli dostop do zdravstvenih storitev v zasebnem zdravstvu,” je zapisala na twitterju Jelka Godec.

vir: portal N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.