Testiranja zdravstvenih delavcev se bodo uvajali postopno, enkrat tedensko, in sicer najprej na oddelkih, kjer se bo okužba pojavila, do 7. decembra pa morajo testiranje vseh uvesti v celoti.

Rezultat že v 15. minutah

Hitri testi sicer niso tako zanesljivi kot PCR-testi, imajo pa to prednost, da se rezultat pokaže že v petnajstih minutah. V UKC-ju Maribor, kjer svoje zaposlene in tudi bolnike redno testirajo s klasičnimi PCR-testi, začenjajo pilotsko raziskavo antigenskih hitrih testov.
Vojko Flis, direktor UKC-ja Maribor, je ob tem dejal: “Mi imamo zdaj rezultate teh testov pri bolnikih. Med tistimi, ki so domnevno zdravi, in pa tudi nekaj asimptomatskimi nosilci virusa nas zanima, kako se bodo ti antigenski testi obnesli, ker je to zelo pomembno. Ker če se bodo slabo obnesli, potem s hitrimi antigenskimi testi ne bomo storili ničesar.”

Če se bodo testi izkazali za zanesljive, jih bodo začeli redno uporabljati. Na testiranje se pripravljajo tudi v zdravstvenih domovih. Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego ZD-ja Maribor, pravi: “Tam bomo takoj začeli testiranje, v tem primeru s hitrimi antigenskimi testi, za katere smo tudi dobili sklep, da jih lahko izvajamo. Mi smo šli že v nabavo teh testov.”

Za teste s 97-odstotno zanesljivostjo so plačali po 7,12 evra. V javnosti so sicer kar nekaj prahu dvignile zelo različne nabavne cene hitrih testov. V Slovenj Gradcu so za teste plačali le nekaj več kot pet evrov, v UKC-ju Ljubljana pa denimo kar 24 evrov. Država sicer povrne stroške za teste le do devet evrov.

PM