slika: Politikis

Predsednik republike Borut Pahor je podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Katere vse stranke se bodo za Evropski parlament potegovale zaenkrat še ni znano. Bodo pa stranke  kandidatne liste lahko začele vlagati 25. februarja.

Predsednik Pahor: “To so najpomembnejše volitve v Evropski parlament”!

Pahor je odločil. Na volitve 26. maja

Po zakonu o volitvah poslancev iz RS v Evropski parlament dan glasovanja določi predsednik republike, ki tudi razpiše volitve, pri čemer mora kot dan volitev določiti nedeljo ali drug dela prost dan v obdobju, ki ga določi pristojni organ EU. Ker je slednji določil, da bodo volitve v državah članicah EU potekale med 23. in 26. majem, je v Sloveniji edini možni dan za izvedbo volitev nedelja, 26. maj. Od 25. februarja pa bo že mogoče vlagati kandidatne liste. Kandidature je mogoče vložiti najpozneje trideseti dan pred dnevom glasovanja, torej najpozneje 26. aprila. Prav tako bo mesec pred volitvami stekla volilna kampanja.

Pahor je ob razpisu ocenil, da bodo to najpomembnejše volitve v Evropski parlament od leta 1979, ko so potekale prvič. Že dejstvo, da se bodo na letošnjih volitvah pomerili kandidati iz kar trikrat več držav kot pred štiridesetimi leti, po njegovem mnenju kaže na razsežnosti sprememb evropske skupnosti v zadnjih desetletjih.

vir: Politikis

M.G.