Znano je, kdaj bo letos potekalo troje volitev!

Znano je kdaj bo letos potekalo troje volitev!

Leto  2022 je pomembno leto, Predvsem za Slovenijo, kjer se bo odločalo, kako bomo Slovenci živeli. Obeta se kar troje volitev. Državnozborske, predsedniške in lokalne.

Slovenija kar trikrat na volitve

Predsednik države Borut Pahor je že napovedal, da bodo državnozborske volitve na prvi možni datum, torej 24. aprila. Redne volitve namreč ne morejo več kot dva meseca pred iztekom štiriletnega mandata poslank in poslancev. Prva seja aktualnega sklica državnega zbora je bila namreč 22. junija 2018.

Kdaj se bo odločalo o predsedniku države težko napovemo. O tem bo odločal novo izvoljeni državni zbor. Predsednik državnega zbora, predsedniških volitev ne more razpisati prej kot 135 dni pred iztekom mandata aktualnega predsednika republike. Najzgodnejši datum razpisa volitev je tako 11. avgust, saj je Pahor drugi mandat začel 23. decembra 2017. 

 Od datuma razpisa volitev mora nato do dneva glasovanja miniti najmanj 60 in največ 90 dni. Najpoznejši datum za predsedniške volitve je tako 6. november.

Znan pa je tudi datum, ko bomo v prvem krogu volili župane in občinske svetnike,  to je 20. november. Drugi krog bo najverjetneje dva tedna pozneje, torej 4. decembra

Bo pa zanimivo, kaj bo z župani, ki bodo  aprila izvoljeni v državni zbor in jim bo županski mandat avtomatično prenehal in to 7 mesecev pred lokalnimi volitvami.

So pa na Portalu, kjer so objavili novico o volitvah – N1, očitno kar sami določili, kako se bodo ljudje na volitvah odločili. Zapisali so namreč:  “Glede na javnomnenjske raziskave je namreč možno, da bodo večino v državnem zboru dobile stranke, ki so do sedanje vlade zelo kritične.” Očitno imajo na tem (levem) portalu organiziran pogled v prihodnost.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
51%
1.5km/h
75%
-0°C
1°
-2°
-2°
Mon
-4°
Tue
-3°
Wed
-3°
Thu
-3°
Fri

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA