POČIVALŠEK opozicija
slika: Maribor24

“Opozicijski poslanci so se vedno obregnili ob koalicijske poslance, ker niso prevzeli glasovnic, včeraj pa so sami storili enako,” pravi politični analitik Marko Balažic za SIOL. Se zato med poslance vrača Počivalšek?

NEKONSTRUKTIVNI ZORČIČ NOČE ODSTOPITI

Najbolj higienična, poteza bi bila, da bi Igor Zorčič sam odstopil s položaja predsednika državnega zbora. A sta mu predvsem velika plača in popularnost precej bolj pomembna od tega. Nikoli v zgodovini parlamenta se še ni zgodilo, da bi bil predsednik parlamenta nekdo iz kvote nepovezanih poslancev, ki šteje le 4 poslance.

Zagotovo najbolj učinkovit manever bi bila, kot piše Požareport, vrnitev prvaka SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška med poslance, kar bi sprožilo odhod Gregorja Židana, poslanca SD, iz DZ ter znova inavguriralo potrebno večino Janševe vlade. No, prav strah pred tem, kako bi tajno – v zavetju teme – glasoval Gregor Židan (za svoj odhod iz državnega zbora ali ne), je bil zagotovo eden od glavnih razlogov, zakaj opozicija (SD) včeraj zvečer ni hotela prevzeti glasovnic.

Seveda pa se govori, da bi lahko Zdravko Počivalšek lahko postal tudi predsednik državnega zbora, NSi pa bi prevzela gospodarsko ministrstvo. Mimogrede, če bi bila ta kombinacija v igri že včeraj, Igor Zorčič danes skoraj zanesljivo ne bi bil več predsednik državnega zbora, ampak bi to bil Počivalšek.

Možna pa je tudi nova igra politične kombinatorike. Predsednik vlade Janez Janša bi lahko na sprejemanje enega od zakonov vezal glasovanje o zaupnici ter ob nepotrditvi sprožil postopke iskanja novega mandatarja in posledično predčasne volitve, a je ta zadeva malo verjetna.

PM