10 najbolj nenavadnih tradicij in navad iz celega sveta

La Tomatina
Foto: wikipedia.org
Odkrijte 10 najbolj nenavadnih tradicij in navad, ki vas bodo popeljale v svet kultur in praks, ki predstavljajo pomemben del naše svetovne dediščine.

Tradicijske navade so sestavni del vsake kulture in države po svetu. Nekatere tradicije so zelo znane in se praznujejo po vsem svetu, medtem ko druge ostajajo bolj skrite in zanimive le za tiste, ki so jih pripravljeni raziskati. V nadaljevanju si bomo ogledali 10 najbolj nenavadnih tradicij in navad iz celega sveta, ki vam bodo zagotovo dale vpogled v različne kulture po svetu.

1. La Tomatina – Španija Ena najbolj znanih in najbolj zabavnih tradicij, La Tomatina je festival v Španiji, kjer se množice ljudi oborožijo s paradižniki in se med seboj obmetavajo. Prvotno se je ta festival začel kot manjši dogodek v mestu Buñol, danes pa privablja turiste iz vsega sveta.

2. Ljubljenje kamnov – Irski otok Valentia Na irskem otoku Valentia se nahaja kamniti krog, imenovan “Ljubezenski krog”. Par, ki si želi trajne ljubezni, gre skupaj v krog in se poljubi. Verjame se, da ljubezen, ki se rodi tam, traja vse življenje.

3. Nagi festival – Japonska Nagi festival, imenovan tudi Hadaka Matsuri, poteka na Japonskem in je znan po svojih nagih moških udeležencih. Festival se praznuje v zimskem času in se je prvotno začel kot čiščenje telesa in duha.

4. Uporaba golih rok – Mongolija. V Mongoliji obstaja tradicija, ki se imenuje “Bokh”. Gre za rokoborbo. Tradicija izvira iz stoletja, ko so se borci uporabljali za izboljšanje bojnih veščin.

5. Križarjenje po Nilu – Egipt. Križarjenje po Nilu je tradicija, ki se je začela pred več tisoč leti. Na krovu ladjic se turisti odpeljejo po reki Nil in občudujejo veličastne templje in piramide, ki jih je postavil egipčanski ljudstvo.

6. Dostavljavci hrane. Na Tajskem imajo dostavljalci hrane priljubljen način dostave hrane, ki se imenuje “ninja delivery”. Dostavljalci se oblečejo v posebna oblačila, ki jih spominjajo na ninja bojevnike, in hitro dostavijo hrano svojim strankam. Ta tradicija dostave hrane je priljubljena v prestolnici Bangkoku in okoliških območjih. S hitrimi motorji se dostavljalci spretno izogibajo prometnim zastojem in tako zagotovijo hitro dostavo sveže pripravljene hrane.

7. Dan mrtvih – Mehika Día de los Muertos ali dan mrtvih, je tradicionalni mejhikanski praznik, ki se praznuje 1. in 2. novembra. Na ta dan se verjame, da se duše preminulih vračajo na zemljo in se pridružijo svojim družinam. Praznujejo z barvitimi kostumi in okrašenimi grobovi.

8. “Morska orgija” – Italija. V mestu Reggio Calabria v Italiji se vsako leto praznuje “Morska orgija”, festival, kjer se udeleženci preoblečejo v morska bitja in se sprehodijo po mestu. To je tradicija, ki izvira iz grških mitov in legende o morskih bitjih.

9. Čajna ceremonija – Japonska Čajna ceremonija je tradicija, ki izhaja iz Japonske in se izvaja s posebnim ritualom. Udeleženci se zberejo v majhni sobi in spremljajo pripravo in postrežbo čaja. Gre za način, kako se ljudje umirijo in se povežejo z naravo in drug z drugim.

10. Otok mumij – Filipini Na otoku Luzon na Filipinih obstaja tradicija, da preminulega sorodnika oblečejo in posadijo na stol ali postavijo na njegov priljubljen kraj v hiši. Ta tradicija izhaja iz verovanja, da duša preminulega še vedno živi in da morajo svojci skrbeti zanj.

Nenavadne tradicije in navade po svetu nam kažejo, kako različne kulture so si po svoji naravi. Te tradicije in navade predstavljajo zgodovino in vrednote določenih kultur in so pomemben del naše svetovne dediščine. Če iščete novo pustolovščino, raziskovanje teh tradicij in navad vam lahko ponudi nekaj najbolj edinstvenih doživetij po svetu.

VREME

Maribor
oblačno
73%
0.5km/h
100%
18°C
19°
16°
16°
Wed
14°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.