17. junij – svetovni dan boja proti suši in širjenju puščav

Vir: Pixabay

Svetovni dan boja proti suši in širjenju puščav je leta 1995 določila Generalna skupščina OZN. Na ta dan so leto prej sprejeli Konvencijo OZN o boju proti dezertifikaciji. Slovenija je kot prizadeta država severnega Sredozemlja Konvencijo sprejela junija 2001. Aktivnosti povezane s svetovnim dnevom boja proti suši in širjenju puščav koordinirajo na Agenciji RS za okolje.

Generalna skupščina ZN poziva države, da povečajo zavedanje o potrebi po mednarodnem sodelovanju v borbi proti širjenju puščav in obveščanju o samih posledicah suše. Širjenje puščav na Zemlji je svetovni problem. Zadeva ves svet, ne samo najrevnejša območja Zemlje. Ogroža več 250 milijonov prebivalcev, suši pa je izpostavljena kar milijarda ljudi. Spremenjene klimatske razmere, nekontrolirano krčenje gozdov in neustrezna kmetijska politika so glavni vzroki za širjenje puščav. Najbolj prizadeta je Afrika, kjer je na določenih območjih kmetovanje zaradi suše že nemogoče.

V Sloveniji se v poletnih mesecih iz leta v leto srečujemo s sušo, vročinskimi valovi  in vedno višjimi dnevnimi temperaturami, močnimi nevihtami in poplavami, kar povzroča veliko škodo.

Rastline za svojo rast potrebujejo rodovitno zemljo in dovolj vode. Ena izmed posledic suše je tudi manj pridelane hrane, kar lahko vodi v lakoto. Agencije RS za okolje je v sredo 14. 6. 2017 pripravila seminar v okviru projekta DriDanube. V sklopu projekta DriDanube želi Agencija pripraviti Sušni uporabniški servis za spremljanje in napovedovanje suše ter nadaljevati pripravo Strategije za upravljanje suše, saj bi z njo izboljšali ukrepe pred, med in po suši v Sloveniji. Seminar je pomemben korak k povečanju pripravljenost na sušo v Sloveniji in v državah Podonavske regije. Projekt DriDanube v 85% procentih sofinancira EU, kar je dokaz, da je problematika suše med prioritetami Evropske unije v tem delu kontinenta..

 

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
60%
3.6km/h
75%
22°C
23°
21°
22°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.