27. april – dan upora proti okupatorju

Zastava Slovenije
Vir: vlada.si

Dan upora proti okupatorju smo včasih imenovali Dan osvobodilne fronte ali Dan OF. To je državni praznik in dela prost dan.  27. aprila 1941 je bila hiši književnika Josipa Vidmarja v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda.

Predstavniki nekaterih političnih strank in kulturni delavci: Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler (za KP), Josip Rus (za Sokole), Tone Fajfar (za Krščanske socialiste), Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar (za Slovenske kulturne delavce), so se v resnici sestali 26. aprila 1941.

Mnenja o prazniku so različna. Tone Krkovič je letos predsedniku države Borutu Pahorju ponovno poslal javno pismo za ukinitev 27. aprila kot državnega praznika. Ugotavlja, da je stanje vse slabše – bolj brutalno odkrito in silovito. Meni, da so vsi ti akterji postali formalno še bolj povezani in koordinirani, država pa jim pri tem pomaga. Meni, da bi se država in morala jasno opredeliti tudi do mejnikov iz obdobja nastajanja slovenske države in jih skupaj z uradnimi simboli zaščititi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA