Obvezna registracija mopedov

Vir: Pinteres

S spremembo Zakona o motornih vozilih je od 1. maja 2017 dalje obvezna registracija mopedov, pri katerih trajna nazivna moč pogonskega motorja ne presega 4 kW in konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h.

Upravne enote so z registracije teh mopedov začele 6. aprila 2017.

Vsak tak moped po registraciji dobi registrsko tablico, na kateri bo registracijsko območje označeno z rdečimi črkami, registrska oznaka vozila pa z rdečimi črkami in številkami.

Pred registracijo mopeda bo potrebno opraviti tehnični pregled le-tega, če je starejši od štirih  let in dokazati lastništvo. K vlogi za registracijo ni potrebno priložiti dokazila o lastništvu oziroma o izvoru, če je bil moped na območju Slovenije pred 1. majem 2004 in njegovo lastništvo ni sporno, kar stranka dokaže  v posebnem ugotovitvenem postopku. Poseben ugotovitveni postopek o izvoru mopeda je del registracijskega postopka. Upravna enota ali registracijska organizacija bo po prejemu vloge za registracijo mopeda in prilog presodila, katera dokazila je še potrebno priložiti oziroma katera procesna dejanja opraviti. Lastništvo mopeda se  lahko dokazuje z  listinskimi dokazili, potrdili iz  uradnih evidenc, izjavami strank in prič. Referent, ki bo vodil postopek registracije, bo moral kritično in logično presojati dokazne vrednosti vsakega dokaza posebej in medsebojnega učinkovanja dokazov. O izjavah stran in prič bo sestavljen zapisnik.

Po dokazanem lastništvu mopeda in plačanem obveznem avtomobilskem zavarovanju, boste prejeli prometno dovoljenje. Registracijo mopeda, katerega konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, lahko opravite pri katerikoli upravni enoti ali pooblaščeni registracijski organizaciji v Republiki Sloveniji. Po zadnjih podatkih Ministrstva za infrastrukturo je bilo do sedaj registriranih nekaj več kot 2.600 mopedov. Ocenjujejo, da večina mopedov še ni registrirana.

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
54%
4.6km/h
75%
24°C
26°
23°
23°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.