Svetovni dan svobode tiska

Generalna skupščina združenih narodov je leta 1993 na predlog Generalne konference UNESCA razglasila 3. maj za svetovni dan svobode tiska. Datum, 3. maj, je bil izbran, ker je bila leta 1991 v namibijskem mestu Windhoek sprejeta deklaracija o načelih svobode tiska, ki so jo pripravili afriški novinarji.

Ob mednarodnem dnevu medijev ovrednotimo pomen medijske svobode in  neodvisnosti medijev, ki so pogoj za demokratično družbo.

Raven medijske svobode se poslabšuje vsepovsod po svetu. Svobodo tiska v Sloveniji zagotavlja Ustava Republike Slovenije in je kar zadovoljiva, nevladna organizacija Freedom House Slovenijo uvršča na 19. mesto v Evropi.

Društvo novinarjev Slovenije pa kljub temu opozarja, da medijska svoboda v Sloveniji ni popolna in ne samoumevna; da se v zadnjem obdobju še krepijo politični pritiski na novinarje, posebej na javni televiziji RTV Slovenija. Hkrati opozarjajo na še poglabljajoče zaskrbljujoč socialno-ekonomski položaj novinarjev, povezan tudi s širšimi razmerami v medijih, saj so številni mediji v zadnjih letih odpuščali redno zaposlene novinarje,  krčili dopisniške mreže, kar tretjina vseh novinarjev pa dela v prekarnih oblikah zaposlitve; in da vse to vodi v degradacijo novinarskega poklica in ne more biti v prid uresničevanju temeljnih profesionalnih zahtev in standardov, s tem pa medijske svobode.

Razmere po vsem svetu se v medijih z digitalnimi tehnologijami ni z interaktivnimi spletnimi kanali temeljito spreminjajo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
delno oblačno
82%
1km/h
31%
-6°C
-6°
-7°
-6°
Thu
-3°
Fri
-1°
Sat
1°
Sun
2°
Mon

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA