Letošnja rekordna suša še ni končana

Vir: Pixabay

Po vročem poletnem petku nas je v soboto zvečer po napovedih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) prešla hladna fronta s padavinami. Zjutraj in dopoldne je bilo še  dokaj sončno in toplo vreme, na jugu in jugovzhodu Slovenije so namerili še do okoli 30 °C. Padavine so najprej zajele severne in severozahodne kraje in se do noči hitro razširile na vso Slovenijo. Dež je ponehal v noči na nedeljo. Po krajši ohladitvi pa nam vremenoslovci konec tega tedna zopet napovedujejo temperature okoli 30 °C.

Kljub dežju v zadnjih tednih, je suša v letošnjem letu v kmetijstvu že povzročila nepopravljivo škodo. Ekstremne sušne razmere še naprej ostajajo na jugozahodu države, kjer so padavine v preteklih dveh tednih le kratkotrajno osvežile površinski sloj tal, velikost vodnega primanjkljaja pa je primerljiva z izjemno sušnim letom 2003, oziroma je ta večji od primanjkljajev v bližnjih preteklih sušnih letih 2013 in 2015. Letošnja suša bo po mnenju strokovnjakov presegla prag za razglasitev naravne nesreče. Najbolj so zagotovo prizadeti kmetje, saj ima lahko takšna suša lahko dolgoročne posledice. Kmetje se zaradi premalo pridelane krme za živino bojijo, da bodo morali živino prodati, saj je ne bodo imeli s čim nahraniti.

Nepopravljive so posledice suše na jugovzhodu in severovzhodu države. Padavine v preteklih dveh tednih so obnovile zaloge vode le v površinskem sloju tal in postopno lajšajo sušne razmere. To bodo lahko izkoristili strniščni posevki, travinje in tudi trajne kulture.

Vodnatost rek po državi je mala in ustaljena. Številni vodotoki v južni, vzhodni, jugozahodni in deloma osrednji Sloveniji imajo za poletje značilno sušno vodnatost. Najmanj vodnate oziroma ponekod suhe so manjše reke v Prekmurju, na Dolenjskem, v Slovenski Istri, na Obali ter na Vipavskem. Mura, Drava in nekatere reke s povirji v Julijskih Alpah še ohranjajo srednje pretoke. V prihodnjih dneh bo vodnatost rek ostala mala.

Gladine podzemne vode večjega dela države so nizke. Zelo nizko količinsko stanje podzemnih voda spremljamo na nekaterih delih vodonosnikov Krško Brežiške in Dravske kotline. Izredno nizke vrednosti gladin za ta letni čas spremljamo tudi v Gorišnici na Ptujskem polju, vendar absolutni minimum iz preteklega obdobja meritev na tem merilnem mestu še ni dosežen. Vodnjak v Zgornjih Jablanah na Dravskem polju je presušil. Na severnem delu Prekmurskega polja, v Bohovi na Dravskem polju in v Šentjakobu na Šentjernejskem polju beležimo gladine podzemne vode nižje od 5. percentila dolgoletnih vrednosti.

M. T.

.

VREME

Maribor
rahel dež
92%
4.1km/h
100%
4°C
6°
1°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.