Ali Fištravec s svojimi anketami zavaja?

Vir: Facebook/Andrej Fištravec

Ko prebiramo razne ankete pred lokalnimi volitvami, se ob nekaterih rezultatih lahko smejimo, ob drugih smo razočarani ali veseli. Ob anketah ki pa se med s seboj močno razlikujemo pa se lahko samo vprašamo ali gre za zavajanje ali dobesedno laž nekaterih agencij.


V mesecu dni, nas bodo na raznih portalih čakale takšne in drugačne ankete javnega mnenja o teh ali onih kandidatih za župana. Prava anketa bo sicer na dan volitev, ko se bomo prebivalci drugega največjega mesta v Sloveniji tudi odločili komu bomo zaupali svoj glas. A takšna in drugačna zavajanja z anketami, lahko vseeno stvar malo zapletejo?

Pred kakšnim mesecem dni je agencija Ninamedia je po Sloveniji opravila raziskavo med prebivalci več kot 200 občin in jih spraševala med drugim o zadovoljstvu z delom županov mestnih občin. Takrat je Andrej Fištravec dobil daleč najslabšo oceno med župani.Le 1,91% je bila povprečna ocena anketiranih občanov Maribora, ki so njegovo delo ocenjevali. Zadovoljstvo z županovanjem Andreja Fištravca je očitno med Mariborčani močno upadlo. Je takrat ocenjevala agencija Ninamedija. In kar tri četrtine sodelujočih prebivalcev mariborske občine je hkrati ocenilo, da je delo mariborskega župana (zelo) neuspešno.

A mesec in pol kasneje nenavaden preobrat. Mestna občina Maribor je Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana naročila raziskavo javnega mnenja, ki je bila opravljena v začetku meseca oktobra. Večina anketirancev namreč delo župana Mestne občine Maribor Andreja Fištravca na raziskovanih področjih sedaj ocenjuje ocenjuje kar s štirico in petico. Prav tako dobro ocenjuje njegovo delo, tudi na drugih področjih in projektih. Na občini so o tej raziskavi celo pripravili dopis in na veliko zapisali: Večina prebivalcev Maribora zadovoljna z rezultati dela župana dr. Andreja Fištravca. Pa je res?

MZ

.

VREME

Maribor
rahel dež
92%
4.1km/h
100%
4°C
6°
1°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.