igor zorčičA predsednik
slika: regional obala

Trije odpadniki iz stranke SMC niso več del vladne ekipe. Med njimi je tudi predsednik parlamenta Igor Zorčič.

Boj za 46 glasov in novega predsednika Državnega zbora

Se je Zorčič odpovedal dobro plačani službi zaradi lastnih interesov, ali pa je to del taktike razbijanja vlade? Kot piše Požareport časa za zamenjavo ni veliko, le 14 dni. Toliko se še lahko zavlačuje, potem pa se je treba odločiti.

Ime novega predsednika je znan. To naj bi bil Jožef Horvat iz Nove Slovenije. A tako samoumevni to ni. Koalicija mora zbrati 46 podpisov. SDS, NSI in SMC pa jih imajo skupaj 38 glasov, če poleg prištejemo še glasove SNS jih je 41. Za zamenjavo predsednika državnega zbora bi morali biti tudi poslanci stranke DESUS Robert Polnar, Branko Simonovič, Ivana Hršak in Franc Jurša, ter vsaj en poslanec manjšin.

Možnost je tudi, da se v poslanske klopi vrne Zdravko Počivalšek in on zasede mesto predsednika. Po tem takem ima opozicija en glas manj, saj iz parlamenta odide nadomestni poslanec, ki je prestopil k SD Gregor Židan.

Če Janševi vladni koaliciji ne bi uspelo zbrati minimalno potrebnih 46 poslanskih glasov za razrešitev Igorja Zorčiča in izvolitev Jožefa Horvata, zelo verjetno sledijo poteze, ki bodo pripeljale do skorajšnjih predčasnih volitev.

PM


Preberite tudi:

/KOLUMNA/ Pavle Rupar: “Stoj moj Zorčič, kam odhajaš, koga puščaš za seboj?”