Ali je župan lahko kdorkoli?

Lokalne volitve se bližajo. 18. novembra bomo volili občinske svetnike in svetnice ter župane in županje. Tudi v mestu ob Dravi zato pospešeno brnijo delovni stroji, v polnem teku so različna otvoritve in slovesnosti. Na lokalne volitve pa ne vpliva toliko strankarska pripadnost, kot človek sam.  Pred štirimi leti je bilo največ izvoljenih županov,  nestrankarskih.

Volivci so, pripravljeni zamižati, pogledati stran pri mnogih stvareh in oprostiti marsikaj.če imajo občutek, da je nekdo kot župan všečen ali učinkovit.  Tudi ovadbe, sodne preiskave, obtožnice, avtoritarna vodenja občin, “šerifovanje”, nekaterih županov, razkritja spornih praks in povezav, pa seksizme, namigovanje na spolnost … Vse to za nekatere volivce ne pomeni ničesar. A bi vseeno moralo.

V Mariboru je zato ponovna kandidatura Andreja Fištravca za nekatere sporna, saj določeni projekti, zaradi katerih so mu volivci zaupali še en mandat še vedno niso in očitno tudi nikoli ne bodo realizirani (Ameriška univerza, tovarna baterij, 5000 delavnih mest, Vinag ipd). Tudi za Saša Arsenoviča, kandidata za župana pravijo da je sporni kandidat, ne samo da naj bi bil prekomerno zadolžen, je baje tudi zelo grob “šef”, saj je svojemu uslužbencu baje nekoč odgriznil celo prst. Poleg tega pa njegovo podjetje posluje tudi z občino Maribor.

Še veliko bi lahko razpredali o županih in njihovih grehih. zagotovo nihče ni brez greha. Mandati županov pri nas tudi niso omejeni. Županov ni mogoče odpoklicati. Mandat jim predčasno preneha le če izgubijo volilno pravico, se preselijo v drugo občino ali pa postanejo trajno nezmožni za opravljanje funkcije. Mandat jim preneha tudi, če so pravnomočno obsojeni na nepogojno zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev. Državni zbor pa lahko župana na predlog vlade razreši, če ne izvršuje odločb ustavnega sodišča ali pravnomočnih odločb sodišča, pristojnega za upravne spore, poroča 24Ur, a to je že druga zgodba.

Torej župani so povsem nedotakljivi. Lahko jih razrešijo le volivci. Vsake štiri leta. Kako se bodo volivci odločili v mestu ob Dravi, pa bomo videli 18. novembra.

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.