Ali nam vlada prikriva število prosilcev za azil?

Trenutno je zaprtih 11 od 247 prosilcev za azil. Glede na delež to pomeni, kot da bi bilo zaprtih 92 tisoč prebivalcev Slovenije od skupnega števila dobrih dveh milijonov, piše spletni Reporter.

Ali nam vlada prikriva število azilantov?

Da so ilegalne migracije kulturna obogatitev, brez katere nam živeti ni, nam skušajo dopovedovati različni levi mediji. A težava nastane pri prikrivanju, saj so migranti varnostna groženja. Še vedno smo priča  izrednemu povečanju števila prehodov ilegalnih migrantov čez južno mejo, pri čemer se povečuje tudi število prošenj za mednarodno zaščito (azil). Lani je za azil v Sloveniji zaprosilo kar 2725 tujcev,  skoraj dvakrat več, kot v letu 2017. Žensk je od tega le deset odstotkov.

Seveda policija gotovo še zdaleč ne prestreže vseh ilegalcev, ki tako neovirano nadaljujejo pot proti državam severno in zahodno od nas. Povečuje se tudi število oseb, ki jim je Slovenija podelila azil – lani jih je bilo v pol leta 575, po trenutnih podatkih iz Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov pa ima status begunca ali osebe s subsidiarno zaščito že 641 oseb. Prosilcev za azil je trenutno 247. A to so podatki, ki jih posreduje vlada, bojimo se, da je verjetno je takih ilegalcev v Sloveniji še veliko več.

Zakaj je 11 prosilcev za azil v zaporu?

Je pa zanimivo, da se je povečalo tudi število tistih prosilcev za azil, ki so v zaporu ali hišnem priporu. Teh je trenutno 11, mogoče je z letošnjim letom še kakšen več. Vendar pa podatek, za kakšen prekršek so migranti obsojeni, odgovorni ne morejo odgovoriti, saj naj v svojih evidencah nebi imeli podatkov glede na status posameznega tujca. Očitno je to načrtno prikrivanje, da javnost ne bi izvedela za ta kazniva dejanja. Morda se 11 oseb v zaporu ali hišnem priporu ne sliši veliko, toda gre za 4,5 odstotka od skupaj 247 prosilcev za azil. Če teh 4,5 odstotka prenesemo na celotno prebivalstvo Slovenije – 2.066.880 ljudi, pomeni enako, kot če bi bilo trenutno v zaporu ali hišnem priporu 92 tisoč prebivalcev Slovenije. Piše Nenad Glücks za spletni Reporter.

Glede na prebivalstvo Slovenije je število azilantov presenetljivo veliko. Kako pa bo s tem čez leto dni?

M.G.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.