Analiza lokalnih volitev za župana Maribora, za Fištravcem ostal samo še klobuk

SLIKA JE SIMBOLNA

Lokalne volitve v Mariboru so postregle z rekordnim številom kandidatov za mariborskega župana, kar 18 kandidatov se je potegovalo za najvišji stolček v mestu. Najmanj glasov za župana je dobil Zdenko Vinkov iz stranke Slovenskega naroda, le 65.

Prav sramotno število glasov pa je dobil aktualni župan Andrej Fištravec, saj je zanj glasovalo le 3.812 volilcev od 44.898, ki so oddali glasove za župane. Andrej Fištravec se tako poslavlja od mesta župana. Tudi njegova svetniška skupina bo v občinskem svetu slabo zastopana, saj je dobila le tri svetnike. Tam bodo sedeli le Saša pelko, Zdenka Križanič,  in Miha Recek.

Zanimivo je, da se je župan, v listi svetnikov postavil na zadnje mesto.  Kot piše Večer, prinesle so ga vstaje, odnesel ga je očitni val nezadovoljstva, ki so ga videli domala vsi, le njegov štab, ki je živel v “kitajskem” balončku “izjemnih rezultatov”, ne. Fištravec je razočaral, ker ni izpolnil obljub, ker je občino upravljal po ustaljenih spornih vzorcih z mnogimi prstnimi odtisi klientelizma in po diktatih štaba, zvezanega z raznimi lobiji. Doktor sociologije, nekoč intelektualec, se je obdal z zelo nekredibilnimi in spornimi tipi že med mandatom, v predvolilni tekmi pa je v prvo vrsto posadil še takšne s kriminalno preteklostjo. Kot se je nekdo izrazil na družbenem omrežju: Za Fištravcem je ostal samo še klobuk…

V drugi krog sta se tako uvrstila kandidat SMC, za nekatere sporni Saša Arsenovič, podjetnik, ki ga pestijo dolgovi in burna preteklost in nasilništvo ter nekdanji župan Franc Kangler, ki so ga pred leti “odnesle” vstaje. Drugi krog bo vsekakor zanimiv, saj tekmeca eden za drugim ne zaostajata preveč. Kako sta si razdelila glasove?

1. ALEKSANDER SAŠA ARSENOVIČ SMC – STRANKA MODERNEGA CENTRA 17.014 38,20 %
2. FRANC KANGLER NLS – LISTA FRANCA KANGLERJA – NOVA LJUDSKA STRANKA SLOVENIJE 13.983 31,40 %

 

Oba sta izide volitev pričakala v svojih štabih. Kjub drugemu mestu je bilo v štabu Franca Kanglerja, veselo in pestro. So pa v njegov štab prišli tudi nekateri županski kandidati, Melita Petelin, Lidija Divjek Mirnik, tesni sodelavci Andreja Fištravca, in stranka Mladih. V štab pa zanimivo ni bilo Saše Arsenoviča.

Nekaj slik je ekipa portala e-maribor posnela v štabu Franca Kanglerja

Video: v Fokusu:

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
dež šibkejše intenzitete
92%
100%
19°C
21°
18°
18°
Sat
17°
Sun
17°
Mon
15°
Tue
16°
Wed

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA