Dejan Kaloh: “Slovenija je PRAVNA in socialna država.” Dajmo jo torej končno vzpostaviti…”

Dejan Kaloh

Mariborski poslanec iz vrst SDSa je bil konec meseca decembra oproščen obtožb glede kaznivega dejanja razžalitve, t.j. za zapisane besede, da je Marina Tavčar Krajnc “akademska ničla”. Ob tem pa velja vzpostaviti dejstvo da obdolženec vsaj utemeljeno verjel v njihovo resničnost in sodišče prve stopnje je z izrekom obsodilne sodbe kršilo kazenski zakon, ko je obdolženca obsodilo za kaznivo dejanje razžalitve, čeprav ravnanje, ki se mu očita, iz navedenih razlogov ne izpolnjuje zakonskih znakov tega kaznivega dejanja.”

Kaj je razžalilo Marino Tavčar Krajnc?

Spomnimo: v času pisanja članka je bila Marina Tavčar Krajnc aktivna političarka, celo sopredsednica politične stranke Solidarnost (druga dva sopredsednika sta bila Uroš Lubej in Damjan Mandelc) in kot taka absolutno javna oseba, zato bi že samo iz tega naslova morala imeti višji prag tolerance do predmetnega medijskega poročanja o njej, ki se je dotikalo zgolj njenega akademskega dela, a docentka Tavčar Krajnc se je užaljeno odločila za tožbo.

Na tem mestu podajamo izsek iz 7. točke sodbe Višjega sodišča v Mariboru: “…Obdolženec ne more kazensko odgovarjati glede na določbo tretjega odstavka 158. člena KZ-1, ki določa primere, ko se za kaznivo dejanje razžalitve ne kaznuje, kdor se o kom žaljivo izrazi (med drugim pri izpolnjevanju časnikarskega poklica), če se iz načina izražanja ali drugih okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja, obdolženec pa zasebne tožilke ni imel namena razžaliti, pri pripravi prispevka pa se je naslonil na podatke iz uradnih evidenc, opravil je poizvedbe pri virih, ki so njegove ugotovitve potrdili, zato je utemeljeno verjel v zapisano v spornem prispevku, pri tem pa je uporabil določene sporne provokativne izraze, ki odražajo njegovo mnenje in stališče.

Kaloh: Kot sem napovedal: OPROŠČEN!

Dejan Kaloh na svojem FB profilu: Hvala Janez Stusek za argumentirano obrambo! Je zdaj komu bolj jasno, zakaj se pri SDS – Slovenska demokratska stranka zavzemamo za daljšo preizkusno dobo sodnikov (min. 5 let!) pred imenovanjem v trajni mandat? Sodniški zelenci enostavno nimajo ne kilometrine, ne širine, ne občutka!
Kot nosilec področja pravosodja v poslanski skupini SDS in kot podpredsednik Odbora za pravosodje v Državni Zbor Republike Slovenije sem bom ves poslanski mandat močno trudil, da nam bodo v prihodnosti sodili izključno PRAVIČNI in IZKUŠENI sodniki! Kaj že pravi Ustava RS v svojem 2. členu? “Slovenija je PRAVNA in socialna država.” Dajmo jo torej končno vzpostaviti…”

vir: Politikis

M.G.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
82%
1km/h
72%
19°C
20°
18°
18°
Thu
21°
Fri
17°
Sat
16°
Sun
16°
Mon

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA