Ali smo res varna država?

Slika (simbolna): Slovenska vojska

V Mariboru, danes in jutri potekajo 18. dnevi varstvoslovja, ki jih organizira Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Na začetku dnevov varstvoslovja je svetovalec predsednika Vlade za nacionalno varnost dr. Erik Kopač povedal, da je Slovenija relativno varna država, a nas to ne sme zaslepiti, saj živimo v času, ko se varnostno okolje zelo dinamično spreminja in postaja iz različnih vzrokov vse bolj kompleksno, takšni pa so tudi odzivi na varnostna tveganja in grožnje.

Udeleženci konference  so danes obravnavali veliko različnih in pomembnih tem, ki se tičejo naše skupne varnosti. Na plenarni okrogli mizi so govorili o kompleksnosti migracij – vzrokih, posledicah, pristopih, o strategiji policijskega dela – izkušnjah in izzivih, detektivski dejavnosti, vzpostavitvi probacijske službe, o izvrševanju kazenskih sankcij in penelogiji, o mednarodnih mirovnih operacijah in misijah, o varnosti v lokalnih skupnosti in informacijski varnosti. Obravnavali so veliko različnih in pomembnih tem za našo skupno varnost.

Jutri bodo na okrogli mizi spregovorili o nevarnih delovnih mestih  in poklicnih tveganjih v javnem sektorju, o sodelovanju med policijo, občinskim redarstvom, zasebnim varovanjem in detektivi, o gospodarsko-poslovni kriminaliteti 21. stoletja – afera Diesel-gate, o razvoju kriminalistično obveščevalne dejavnosti v slovenski policiji in preprečevanju nasilja.

Za javnost so najbolj zanimive migracije in begunci, ki prihajajo v Evropo, iščejo zavetje in potrebujejo pomoč. Prihod nekontroliranega in neobvladljivega števila beguncev je predstavljal problem za vso Evropo, tako za članice EU kot za ostale evropske države iz razloga varovanja nacionalnih meja, varnosti državljanov, zagotavljanja hrane in ostalih osnovnih življenjskih potrebščin tako velikemu številu beguncev, vprašanju integracije beguncev v novo okolje in nazadnje po končanju vojne vrnitve beguncev v njihove nacionalne države. Teroristični napadi po begunski krizi prinašajo s sabo negotovost in strah.

Zahodne države, ki so sprejele veliko število beguncev in migrantov, so sicer za njih poskrbele,  vendar tako, da so ostali zaznamovani in getoizirani v predmestji, od koder se zdaj novačijo teroristi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.