Vozite le trezni!

Vir: Pixabay

Slovenska Policija z današnjim dnem začenja prvi del akcije 0,0 šofer, ki bo potekala vse do nedelje, 11. junija. V tem času bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor nad vozniki in sicer bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Izvajali bodo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb 15. člena Zakona o omejevanju porabe alkohola in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače.

Namen akcije je osveščati o nevarnosti udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami.

V prometu pijan voznik pomeni konkretno nevarnost s prepočasno ali prehitro vožnjo, težjim obvladovanjem ali spremljanjem smeri vožnje, nevklopljenimi smerni kazalci, ustavljanjem pri zeleni luči, vožnjo pri prižgani rdeči luči na semaforju itd.

Prvi del poostrenega nadzora je evropsko usklajen in poteka v več evropskih državah hkrati.

Še vedno je več kot petina voznikov, ki so povzročitelji prometnih nesreč s smrtnim izidom, pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc. Se pa je v zadnjih letih delež prometnih nesreč, ki jih zakrivijo pijani vozniki, nekoliko zmanjšal in predstavlja 9-odstotni delež vseh povzročiteljev prometnih nesreč.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.