Anja Bah Žibert: Pod Svobodo se državljani ne morejo več svobodno gibati

Migranti, slika je simbolna, Moje Posavje

Poslanka Slovenske demokratske stranke Anja Bah Žibert je na današnji novinarski konferenci spregovorila o zahtevi Poslanske skupine SDS za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve s pozivom vladi, da mora sprejeti ukrepe za zaustavitev nezakonitih migracij in zaščito meja Republike Slovenije.

Anja Bah Žibert je na začetku poudarila, da številke govorijo same zase. Od 1. januarja 2023 do 31. julija 2023 je Policija zaznala 26.871 nezakonitih vstopov v RS, v istem obdobju 2022 pa 10.103 nezakonitih vstopov. “Ta statistika je zaskrbljujoča in terja ukrepanje, saj je to posledica politike odprtih vrat aktualne vlade do nezakonitih migrantov.”  Spomnila je na lanskoletno odločitev vlade glede odstranjevanja ograje na meji s Hrvaško, ki je nerazumna in škoduje varnosti državljanov Slovenije, saj je bilo že takrat zaznati bistveno povečano število ilegalnih migracij.

Bah Žibert je opozorila, da je najhuje v Občini Brežice. “Kar 80% nezakonitih prehodov je v majhnem naselju ob meji, v Rigoncah. To naselje ima 165 prebivalcev, samo na dan 23. avgusta pa je bilo v tem delu obravnavanih kar 330 nezakonitih prehodov. To pomeni v enem dnevu dvakrat več, kot je prebivalcev v tem naselju.”

žičnata ograja, žica

slika: Svet24

Poslanka je v nadaljevanju orisala stanje na terenu. “Prebivalci teh naselij se počutijo močno ogroženi. Vsakodnevno je prisoten strah, bojijo se za svoje premoženje, za lastna življenja in življenja svojih otrok. Slednjih ne upajo več samostojno pošiljati v šolo. Pod to “Svobodo” se ti prebivalci ne morejo več svobodno gibati. Situacija je resna in ljudje imajo dovolj te mlačne politike, ki ne ščiti lastnih državljanov.“

Ker vlada svojega dela ne opravlja odgovorno, Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve in predlaga sprejetje dveh sklepov za zagotovitev varnosti prebivalcev RS in ustavitev odstranjevanja ograj na meji, pri čemer bi bilo potrebno sredstva in kadre preusmeriti v učinkovito varovanje in mejni nadzor. Z ozirom na to, da je največ nezakonitih prehodov v Občini Brežice, poslanska skupina SDS od koalicije pričakuje, da le-ta ne bo nasprotovala izvedbi seje na terenu, da bi iz prve roke videli težave, s katerimi se soočajo občani Brežic. 

Očitno Poklukar ni sposoben sam reševati probleme ljudi ob meji, zato je poklical kar Hrvate, da pomagajo. Se najde še kakšne nesposobnež na notranjem ministrstvu?

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.