Bomo imeli še en referendum?

Jožef Ivan Ocvirk predsednik Društva za zdravje naroda je v državnem zboru vložil več kot pet tisoč podpisov za začetek postopkov za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Po njegovem mnenju je zakon škodljiv za bolnike in pomanjkljiv, čakalne dobe bi se naj še podaljšale in da pri pobudi ne gre za zaščito koncesionarjev. Ob tem je poudaril, da je podpise za pobudo za referendum prinesel kot posameznik in ne v imenu društva.

Pobudniki referenduma so v torek 3. oktobra začeli zbirati podpise za razpis referenduma. V 35 dneh morajo zbrati 40.000 podpisov. Prepričani so, da bodo podpise zbrali, saj so ljudje zelo nezadovoljni z zdravstvenimi sistemom. Jožef Ivan Ocvirk kot bistvene člene v noveli zakona navaja člene v zvezi s koncesijami, ki so z novim predlogom omejene, posledično bi bilo manj koncesionarje, čakalne dobe pa vse daljše. Priznal je, da je bil presenečen nad tako hitro odločitvijo o zbiranju podpisov. Zastopniki podpise zbirajo pred upravnimi enotami.

Pobudo so podprli tudi člani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, ker z novelo niso zadovoljni je povedala predsednica združenja Helena Mole. V zbiranje podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti pa se bo aktivno vključila tudi Zdravniška zbornica Slovenije. Sklep o vključitvi Zdravniške zbornice v zbiranje podpisov so sprejeli poslanci skupščine na korespondenčni seji. Zbornica se bo tako lahko prijavila kot organizatorka kampanje.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je označila nagovarjanje bolnikov v ambulantah k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti za neetično in zavajajoče, zato je ministrstvo o teh dejavnostih združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov obvestilo varuhinjo človekovih pravic.

J. L.

 

.

VREME

Maribor
oblačno
79%
3.1km/h
100%
9°C
11°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.