Brexit

23.junija 2016 so državljani Velike Britanije na referendumu glasovali za izstop iz Evropske unije. Za izstop je glasovalo 51,9% državljanov ali več kot 17 milijonov.

Ministrskega predsednika Davida Camerona, ki je 13. julija 2016 odstopil s položaja predsednika vlade, je nasledila strankarska kolegica Theresa May. Britanska premierka je zvečer 28. 3. 2017 podpisala pismo o uporabi 50. člena Lizbonske pogodbe, s katerim je Velika Britanija uradno obvestila Evropsko unijo o odločitvi za izstop. Pismo je vlada naslednji dan izročila predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, s čimer se je začel uradni proces izstopa.

Voditelji držav članic Evropske unije so na vrhu EU-ja o brexitu v Bruslju soglasno in hitro sprejeli politične smernice za pogajanja o izstopu Velike Britanije. Donald Tusk je dejal, da je pripravljen trden in pošten politični mandat za pogajanja. Veliko Britanijo je pozval, da sporoči, kaj namerava narediti z državljani članic Evropske unije po brexitu. Po njegovem EU potrebuje jamstvo glede pravic državljanov EU-ja, ki živijo, delajo in študirajo v Veliki Britaniji, to bo tudi  ena najpomembnejših tem pogajanj med Veliko Britanijo in EU-jem glede brexita.

Evropska komisija bo 3. maja predlagala politične smernice, ki bodo podlaga za podrobna pogajalska izhodišča, ki naj bi jih članice potrdila 22. Maja.  Glavni pogajalec EU-ja Michel Barmier bo s tem dobil mandat za pogajanja, ki naj bi se začela po 8. juniju, britanskih predčasnih volitvah. EU želi čim prej razjasniti vprašanja glede pravic državljanov, finančne poravnave in meje med Veliko Britanijo in Irsko.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je pred prihodom na vrh izjavil: “Ne obstaja zastonj kosilo, Britanci morajo to vedeti. Ne želimo si šibke Velike Britanije, a obenem si tudi ne želimo, da bi bila preostala Evropa šibka. London po izstopu iz Unije ne bi smel imeti nobenih ugodnosti v primerjavi z drugimi državami.”

EU želi Evropsko agencijo za zdravila in Evropski bančni organ, ki imata sedež v Veliki Brataniji in sta evropski agenciji, čim prej preseliti v eno izmed ostalih članic. Zanimanje je veliko, saj gre za okoli 900 zaposlenih in njihovih družinskih članov. EU tudi  pričakuje, da bo vsaj del stroškov za selitev krila Velika Britanija, ki je te stroške s svojo odločitvijo o izstopu iz EU tudi povzročila.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.