Kolone na naši južni meji

Slovenska Policija je začela 7. aprila na zunanjih schengenskih mejah s sistematičnimi mejnimi kontrolami vseh potnikov, kar pomeni, da je začela s hitrim  preverjanjem ugotavljati veljavnost potnih listin potnikov, in preverjati potnike po bazah podatkov v schengenskem informacijskem sistemu (SIS), Interpolovi podatkovni zbirki o ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih ter v nacionalnih zbirkah podatkov o ukradenih, protipravno odtujenih, izgubljenih in razveljavljenih potnih listinah. Potne liste preverjajo s posebnimi čitalniki, in sicer vsak dokument posebej in pri vsakem prestopu meje. Preverjajo vse potnike, tudi državljane Evropske unije. Na mejnih prehodih, kjer se izvaja mejna kontrola skupaj s hrvaškimi organi, pa  enak postopek izvajajo tudi hrvaška policija. To je povzročilo dolge kolone čakajočih potnikov, kar se je najprej pokazalo ob velikonočnih praznikih in znova sedaj ob prvomajskih praznikih.

To povzroča velike težave tudi lokalnemu prebivalstvu na slovensko-hrvaški meji. Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga, je na sestanku na  občini Brežice povedal, da je cilj ministrstva, da  bi uredba imela čim manj vpliva na lokalno prebivalstvo in potnike, ki prehajajo mejo z Republiko Hrvaško ter da bodo takoj pristopili k zagotovitvi prometne signalizacije tako na avtocesti prek DARS-a kot prek Ministrstva za infrastrukturo s postavitvijo semaforjev, sanitarij, košev v naseljih pred mejnimi prehodi.

Ker je zaradi prvomajskih praznikov povečan  promet na mejnih prehodih s Hrvaško, policija, svetuje  potnikom ob načrtovanem prestopu meje svetuje, da pred odhodom na pot preverijo, ali imajo s seboj veljavne potovalne dokumente, da tik pred odhodom preko razpoložljivih spletnih informacij preverijo stanje na cestah in čakalne dobe na mejnih prehodih, da v  čas potovanja vštejejo tudi čakalne dobe za prestop državne meje, da poskrbijo za zadostno količino goriva, da s seboj  vzamejo zdravila, če jih jemljejo, vodo ali druge osvežilne pijače, prigrizke in da če imajo s seboj hišne ljubljenčke posrbijo tudi za te.

Na mejnih prehodih s Hrvaško je tudi danes povečan promet. Po zadnjih podatkih policije je za prehod meje treba čakati na mejnih prehodih Gruškovje, Dobovec, Sočerga ter Dragonja.

Na meji z Avstrijo kljub praznikom in temu, da je bilo v Ikei in nakupovalnem središču Seiersberg slišati več slovenskih besed kot nemških, ni bilo gneče. Avstrijska policija ob prestopu meje, ne ob vstopu in ne ob izstopu, ni preverjala identifikacijskih  dokumentov.

.

VREME

Maribor
rahel dež
92%
4.1km/h
100%
4°C
6°
1°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.