Čaka nas novo vrednotenje nepremičnin

Vir: Pixabay

Državni zbor je sprejel nov Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin. Z njim bi naj bile odpravljene pomanjkljivosti iz prejšnjega zakona, katere je leta 2013 ugotovilo Ustavno sodišče Republike Slovenije, nanašale pa naj bi se na vrednotenje nepremičnin in pravno varnost lastnikov.

Tilen Božič, državni sekretar na ministrstvu za finance, je dejal, da je predvideno novo splošno vrednotenje nepremičnin prihodnje leto. Novi zakon določneje opredeljuje sistem vrednotenja, tako da bo vrednost nepremičnine mogoče uporabiti tudi za potrebe obdavčenja in da je cilj ovrednotiti nepremičnine čim bližje realnim tržnim vrednostim.

Po novem zakonu bo imela javnost možnost sodelovanja v postopkih oblikovanja vrednotenja preko javnih razgrnitev predlogov modelov po občinah. Lastnikom bo zagotovljena pravna varnost glede obdavčitve kot tudi uporabe podatkov v druge namene npr. za določanje pravic iz javnih sredstev, kar lahko vpliva na višino socialnih transferjev, kot je zahtevalo Ustavno sodišče.

Lastnik nepremičnine bo v dokaznem postopku tako lahko ugovarjal ugotovljeni posplošeni vrednosti nepremičnine, tako da bo lahko vrednost svoje nepremičnine znižal ali zvišal. Nove modele vrednotenja bo  oblikovala Geodetska uprava. Predvideno je, da bodo o vrednosti nepremičnin lastniki bili obveščeni decembra 2018.

V stranki SDS menijo, da zakon ne bi smel biti sprejet, ker bo določena vrednost nepremičnine osnova za davek na nepremičnine, o katerem še ni nič znanega. Pričakovati pa je, da bodo vrednosti nepremičnin višje, kar pomeni, da bo potrebno plačati višji davek. Napovedali so, da bodo storili vse, da zakon ne bo stopil v veljavo, tudi če vložijo novo pobudo za presojo ustavnosti.

Kmetijska in gozdna zemljišča se bodo po novem vrednotila na podlagi namenske, ne pa dejanske rabe.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.