Mariborska pohorska vzpenjača je slavila 60 let

24. novembra je minilo 60 let od uradne otvoritve pohorske vzpenjače, od kar se lahko Mariborčani z gondolo peljemo na Mariborsko Pohorje. Pred 60-timi leti je bila to prva gondolska vzpenjača v Sloveniji in Jugoslaviji. Postavitev vzpenjače je bila vsekakor povezana z razvojem in priljubljenostjo smučanja v Mariboru. Po podatkih Pohorske vzpenjače naj bi prepeljali že več kot 18 milijonov potnikov.

Ob jubileju so odprli prenovljeno ploščad pred spodnjo postajo pohorske vzpenjače, kjer več ne bo mogoče parkirati osebnih avtomobilov. Ploščad, ki je tudi urejena s klopmi in koši za smeti, bo služila kot odprta urbana površina za vse obiskovalce Mariborskega Pohorja. Celovito je prenovljena tudi avtobusna postaja, tako bo omogočen nemoten dostop za javni mestni potniški promet.

Po poročanju STA je župan mesta Maribora, dr. Andrej Fištravec, ob svečanem odprtju nove ploščadi povedal: »Z novo ploščadjo na prostoru, kjer je dnevno večje število ljudi, želimo prostor narediti še prijaznejši in privlačnejši za vse obiskovalce. Zato na prenovljeni ploščadi oziroma trgu načrtujemo dodatne vsebine, povezane s tradicijo smučanja in turizmom na Pohorju.«

Tone Vogrinec, dolgoletni direktor slovenske smučarske reprezentance, je za RTV Slovenija povedal: “Če ne bi bilo gondole, si ne znam predstavljati, če bi bila kakršna koli beseda o smučanju, o turizmu, kajti v tistem času se je zimski turizem v Evropi zelo zelo hitro razvijal, mi smo bili vedno malce zadaj, ampak mariborska gondola je te destinacije lovila za rep.”

Danes izvaja prevoze s krožno-kabinsko Javno podjetje Marprom, ki je tudi uradno že začel z letošnjo smučarsko sezono.

J. L.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
68%
3.6km/h
75%
19°C
20°
16°
18°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
12°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.