Prisegla je nova avstrijska vlada

V praznično okrašenem Dunaju je včeraj pred avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellenom prisegla nova avstrijska vlada. Po mestnih ulicah so hkrati potekali protesti predvsem levičarjev in antifašistične provinience proti novi Kurzevi vladi, saj so v njej svobodnjaki. Novi avstrijski kancler je tako postal 31-letni Sebastian Kurz, ki je bil v prejšnji vladi zunanji minister, podkancler pa je postal  Heinz-Christian Strache.

Kurz je napovedal, da bo nova vlada delovala po predstavljenem programu, to pomeni, da ni naklonjena beguncem in migrantom ter namerava zmanjšati njihove socialne pravice, hkrati pa je tudi proevropsko usmerjena. Sebastian Kurz si je za prvo pot v tujino izbral Bruselj.

Na letošnjih parlamentarnih volitvah v Avstriji, ki so bile 15. oktobra, je večino glasov dobila konservativna Ljudska stranka (ÖVP) Sebastiana Kurza z 31,5 % glasov, sledila je dosedanja voditeljica velike koalicije SPÖ z 26,9 % glasov, na tretjem mestu pa so desničarsko populističnimi svobodnjaki (FPÖ) Heinz-Christiana Stracheja z 26 % glasov.

Ker so bili desno usmerjeni svobodnjaki demokratično izvoljeni, prevladuje mnenje, da jim je treba dati priložnost za vladanje.

Slovenska manjšina v Avstriji od nove avstrijske vlade, ne pričakujejo kakšnih bistvenih sprememb glede ravnanja z manjšinami. Predvsem pričakujejo, da bo nova vlada povečala finančno podporo za manjšine.

Slovenski minister za zunanje Karl Erjavec je čestital novi avstrijski ministrici za zunanje zadeve Karin Kneissl in v čestitki zapisal: »Veselim se nadaljevanja tesnih dvostranskih odnosov in plodnega sodelovanja z našimi avstrijskimi prijatelji.«

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.